Hvilke politiske partier er for en høyere momsgrense?

Nå vil mange fjerne hele momsgrensa

Politikerne har snudd: Bare FrP vil nå øke momsgrensa, mens resten vil fjerne, senke eller beholde den.

VIL FJERNE MOMSGRENSA: Arbeiderpartiet og flere andre vil nå fjerne hele momsgrensa. Bare FrP vil øke den. Foto: Håvard Jørstad / Posten
VIL FJERNE MOMSGRENSA: Arbeiderpartiet og flere andre vil nå fjerne hele momsgrensa. Bare FrP vil øke den. Foto: Håvard Jørstad / Posten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her har du bråket rundt momsgrensa kort oppsummert:

  1. Tidligere kunne nordmenn handle varer for 200 kroner i utenlandske nettbutikker, uten å måtte betale moms og eventuell toll på kjøpet. Dette kalles momsgrensa.
  2. Mange heiet på et høyere grense. Og da Dinside spurte Norges politiske partier hva de mente i 2012, ville Venstre, KrF, Høyre og FrP alle øke den. Alle unntatt KrF til hele 1.000 kroner.
  3. Så vant Høyre valget, og velgerne oppdaget at Høyre hadde snudd i momssaken. Først i 2014 kom endelig konklusjonen: Momsgrensa ble økt til 350 kroner – inkludert frakt.
  4. Den siste «detaljen» skapte kaos. Nordmenn fikk overraskende momskrav, Forbrukerrådet mente netthandelen hadde blitt mer komplisert enn før og Tollvesenet sa de ble belastet av klager.

Siden har debatten ligget død, og nå er politikerne igjen på valg. Så hva kan vi forvente oss av en ny regjering?

Flest vil fjerne momsgrensa

Dinside har spurt alle de største, norske partiene hva de nå vil med momsgrensa, og svarene er overraskende:

  • Arbeiderpartiet, MDG, Senterpartiet og KrF vil fjerne grensa helt – og kreve moms fra første krone.
  • Rødt vil senke den.
  • SV er «åpne for endringer».
  • Høyre og Venstre vil beholde den.
  • Bare FrP vil øke den.

Vinner høyresida valget, er det altså lite trolig at noe særlig skjer. Vinner venstresida, kan den bli fjernet helt.

Så blir spørsmålet om det i så fall også blir enklere å betale momsen. KrF og Senterpartiet foreslår overfor Dinside en enkel nettløsning, noe blant annet Arbeiderpartiet også tidligere har gjort. Moms fra første krone, med en enklere og billigere løsning for å betale den, har dessuten Dinside vært positiv til.

Her er hva alle partiene mener, rangert etter standpunkt:

Arbeiderpartiet: - Fjerne momsgrensa

- Dagens ordning innebærer en ulempe for norske butikker i konkurranse med utenlandske. Vi vil fjerne grensa for å fjerne denne konkurranseulempen og sikre norske arbeidsplasser, skriver politisk rådgiver Lars Raaum i Arbeiderpartiet til Dinside.

Senterpartiet: - Fjerne momsgrensa

- Senterpartiet mener norske og utenlandske nettbutikker må konkurrere på like vilkår. Vi ønsker derfor at det skal svares moms på alle sendinger uavhengig av verdi. Dette vil ifølge Virke skape rundt 6.000 arbeidsplasser i Norge og gi verdiskaping og inntekter for folk og samfunn i hele landet. Samtidig med dette ønsker vi å innføre en elektronisk innbetalingsordning for merverdiavgift slik at kostnaden ved fortolling reduseres vesentlig for forbruker, skriver medierådgiver Lars Vangen Medierådgiver i Senterpartiet til Dinside.

KrF: - Fjerne momsgrensa

- KrF har kommet til at vi ikke lenger kan ha et slikt avgiftsfritak - særlig ikke i en tid da vi mer enn noen gang trenger arbeidsplasser for unge uten høyere utdanning, slik norsk handelsnæring kan tilby. Vi har derfor foreslått å fjerne denne grensa og etablere en brukervennlig, elektronisk innbetalingsordning for avgift ved handel i utenlandsk nettbutikk hos Skatteetaten. Flere land rundt oss er i ferd med å innføre liknende ordninger, skriver stortingsrepresentant Hans Olav Syversen i Kristelig Folkeparti (KrF) til Dinside.

MDG: - Fjerne momsgrensa

- Vi vil fjerne momsfritaket for netthandel, skriver kommunikasjonssjef Sindre Buchanan i Miljøpartiet de Grønne (MDG) til Dinside

Rødt: - Senke momsgrensa

- Vi vil senke den. Momsfritak på netthandel fra utlandet fører til mer internasjonal transport og er dårlig for norske bedrifter, skriver kontorleder Ole Mjelstad i Rødt til Dinside.

SV: - Åpen for endringer

- SV har ikke foreslått å endre denne. Vi er likevel åpne for å diskutere endringer, men dette må skje på en måte som ikke gjør det vanskeligere for folk å handle for småbeløp på nett, skriver finanspolitiske talsperson Snorre Valen i Sosialistisk Venstreparti (SV) til Dinside.

Høyre: - Beholde momsgrensa

- Høyre støtter dagens grense, skriver finanspolitisk seniorrådgiver Morten Skauge i Høyre til Dinside.

Venstre: - Beholde momsgrensa

- Venstre mener at dagens grense på 350 kroner virker fornuftig og har ingen planer om å endre den, skriver stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn i Venstre til Dinside.

FrP: - Øke momsgrensa

- Momsgrensa var på 200 kroner når Fremskrittspartiet gikk inn i regjering. Vårt ønske var å øke denne grensa til 1.000 kroner. Vi fikk ikke fullt gjennomslag, men momsgrensa ble nesten doblet til 350 kroner som er dagens grense. De neste fire årene ønsker Fremskrittspartiet å øke grensa for tollfri import enda mer, skriver informasjonsleder Kristian P. Larsson i Fremskrittspartiet (FrP) til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer