Nabokrangel

Krangler du med naboen? I så fall er du ikke alene. Hvert år mottar landets forliksråd mellom to og tre tusen saker der naboer krangler om oppsetting av gjerder, trær som står for nær, tilbygg som skjermer for utsikt eller hekken som er for høy.

Publisert

Naboloven ("Lov om rettshøve mellom grannar") prøver å regulere forholdet mellom naboer. Loven er klar på noen punkter, men for en stor del gir den rom for skjønnsmessig tolkning.

Økonomi og tradisjon

Naboloven sier at det er ulovlig å sette i gang noe som påfører naboeiendommen urimelig eller unødvendig ulempe/skade.I et forsøk på å presisere hva som er unødvendig ulempe eller skade sier loven at det skal legges vekt på hva som er teknisk og økonomisk mulig for å hindre skaden eller ulempen.

Når det gjelder hva som kan regnes som "urimelig" sier loven at spørsmålet om noe er til skade eller ulempe skal vurderes i sammenheng med hva som er vanlig i det aktuelle boområdet. For eksempel kan ikke naboen hindre deg i å bygge på en etasje i ditt énetasjes hus dersom de fleste hus i nabolaget har to etasjer.

Oppretting eller erstatning

Hvis du mener at noe av det naboen gjør (tiltak) er urimelig eller unødvendig kan du kreve ett av følgende:Stansing eller retting.Vederlag dersom naboen ikke stanser eller retter opp tiltaketErstatning for økonomisk tap uavhengig om noen har skyld i ulempen/skaden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer