Nær 2 av 5 studenter får pengehjelp fra foreldre

37 prosent av norske studenter får penger fra foreldrene sine for å få studenttilværelsen til å gå rundt, ifølge en undersøkelse.

STUDENTER FÅR PENGEHJELP: Mange får pengehjelp hjemmefra for å studere, og flere menn enn kvinner får pengestøtte. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
STUDENTER FÅR PENGEHJELP: Mange får pengehjelp hjemmefra for å studere, og flere menn enn kvinner får pengestøtte. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Flere menn enn kvinner får pengestøtte hjemmefra, viser en spørreundersøkelse Sentio har utført for Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO).

Halvparten av de spurte som studerer ved Universitetet i Oslo, får penger hjemmefra for å klare seg økonomisk.

Tallet for dem som studerer ved Handelshøyskolen BI og Westerdals, er 31 prosent.

Ved Oslo Met får 25 prosent av studentene penger fra foreldrene.

Undersøkelsen viser også at det er flest i aldersgruppen 21 eller yngre som får penger fra foreldre.

–⁠ Sju av ti studenter sier de ikke kan studere uten å ha deltidsjobb. Det kan ha konsekvenser for studiene, og man får ulike forutsetninger for å lykkes i utdanningen, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk studentorganisasjon til Universitas.

913 studenter fra hele landet har deltatt i undersøkelsen.

Slik får du pengene til å vare lenger

Dinside har tidligere skrevet om hvordan studenter kan få pengene til å vare lengst mulig. Forbrukerøkonomer Dinside har snakket med, gir mange gode tips til hvordan du kan kutte utgifter: Du kan spare både på å tenke smart rundt bolig, transport, mat og drikke - og flere andre ting.

Mat er ofte en av de største postene på budsjettet, og samtidig et sted hvor man kan spare mye: Her gjelder det å tenke storhandel, planlegge - og smøre matpakke. Og kutte småinnkjøp av kaffe og snacks.

Du kan lese flere tips i denne artikkelen om å få pengene til å strekke lenger som student.

- Skaff deg en ekstrainntekt

Forbrukerøkonomene anbefaler også å skaffe seg en ekstrainntekt:

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, har tidligere fortalt til Dinside at sju av ti studenter må jobbe ved siden av studiene for å få pengene til å strekke til.

- Det er nærmest umulig å klare seg kun på stipend og lån, så å få inn en ekstrainntekt kan være en god idé. Du kan jobbe for inntil 6000 kroner skattefritt per arbeidsgiver hvis du jobber i hjemmet, så se om du for eksempel kan sitte barnevakt, klippe plen, vanne blomster eller sånne ting, har Sandmæl tidligere sagt til Dinside.

Pass på så du ikke overstiger Lånekassens grense for hvor mye du kan tjene før du får avkorting i stipend og lån. I 2019 blir denne grensen på på 182.575 kroner om du har støte for et helt kalenderår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer