Matpriser:

- Nærmer seg trøffelpriser

Vår prissjekk viser at de dyreste tomatene koster mer enn seks hundre kroner per kilo.

ELLEVILLE PRISER: Kiloprisen på tomater varierer med mange hundre prosent - og kroner. Foto: Elisabeth Dalseg
ELLEVILLE PRISER: Kiloprisen på tomater varierer med mange hundre prosent - og kroner. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Råvaremangel fører til en voldsom prisøkning på enkelte varer i norske butikker. Vi har tidligere skrevet om at prisen på paprika og tomater har skutt i været. Det gjelder også de aller billigste, Jan Bøhler stusset over at First Price-cherrytomatene økte med nesten 50 prosent i pris i forrige uke.

Det er likevel ingen ting over prisen på ekstra søte honningtomater fra Holland på Oda. For 180 gram, må du ut med 111 kroner, noe som tilsvarer hele 616,67 kroner per kilo.

- Det nærmer seg jo nesten trøffelpriser, sier en lettere rystet Bøhler til Dagbladet.

Nå er det nok noen tusenlapper igjen til vi ser trøffelpriser på tomatene, men disse tomatene har en høyere kilopris enn Hellstrøms entrecôte av Angus fra Strøm Larsen, som også selges gjennom Oda.

ENORMT SPRIK: Det er stor prisfroskjell på tomatene hos Oda. Skjermdump: Oda.no
ENORMT SPRIK: Det er stor prisfroskjell på tomatene hos Oda. Skjermdump: Oda.no Vis mer

- Oda tilbyr tomater i alle varianter og prisklasser. Fra billig til premium. Vi har 14 varianter mot andre online konkurrenter som har 9 i sortiment, sier Anders Hansen, kommersiell direktør i Oda, til DinSide.

- Våre Ekstra søte honningtomater er et premiumprodukt, og er en av de søteste tomatene i markedet. Den kommer fra en nisjeprodusent med en liten produksjon, sammenliknet med andre produsenter fra Holland, som også gjør den dyrere, legger han til.

Store prisforskjeller

Det er ikke bare på Oda prisene spriker. Mens prisen på de billigste cherrytomatene nå har stabilisert seg på 79,60 kroner per kilo i alle de store kjedene, er det store variasjoner på hvor mye de dyreste tomatene koster.

Da DinSide sjekket prisen på tomater fredag formiddag, varierte kiloprisen fra 35 til 616,67 kroner.

De billigste tomatene er også de minst fristende, på denne tiden av året. Det beste vi kan si om dem nå er at du kan kjøpe dem i løsvekt. Men utvalget i butikkene var ganske trist og skralt.

Supermarkedkjedene ligger hakket over lavprisbutikkene på billigste og dyreste alternativ, mens cherrytomatene koster det samme også her.

- Supermarkeder slik som Coop Mega har generelt en litt høyere pris enn lavprisbutikkene på enkelte varer, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop. - Årsaken til dette er høyere driftskostnader knyttet til et større vareutvalg, store lokaler og betjente ferskvaredisker.

BLASSE: De billigste tomatene er blasse i fargen, og frister ikke veldig å plukke med seg hjem. Foto: Elisabeth Dalseg
BLASSE: De billigste tomatene er blasse i fargen, og frister ikke veldig å plukke med seg hjem. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Han viser til at det også er mulig å gjøre kupp hos supermarkedene, om man ser etter tilbud.

- Prissammenlikninger som dette fanger blant annet ikke opp tilbud og kampanjer kjeden har hver uke, og vår billigste serie Xtra har like lave priser hos Coop Mega som lavpriskjeden Extra.

Prisforskjellene er også knyttet til kostnader ved å produsere, forteller Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny.

– Kvalitetstomater som for eksempel Romantica gir mye mindre produksjon per kvadratmeter sammenlignet med f.eks. store runde tomater og/eller First price

Nora Mile Helgesen i Kiwi sier til DinSide at de skal ha noe for enhver smak.

- Slik kan kundene velge den tomat-varianten de liker best, til en lavest mulig pris.

Frukt og grøntprisene er ferskvare og killer seg litt fra andre varer, ved at butikkene får nye innkjøpspriser hver uke.

BREDT UTVALG: Hos Meny fant vi blant annet cherrytomater i løsvekt, og de grønne Adora-tomatene til 129 kroner. Foto: Elisabeth Dalseg
BREDT UTVALG: Hos Meny fant vi blant annet cherrytomater i løsvekt, og de grønne Adora-tomatene til 129 kroner. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Derfor kan disse produktene svinge noe mer i pris enn andre varegrupper, avhengig av tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet, sier Helgesen og legger til:

- I tillegg påvirkes prisene av både sesong, vær og avlinger. Svært kaldt vær i Spania og Nord-Afrika har som kjent ført til dårligere tilgang på blant annet tomater og en rekke andre varer. Dette har igjen ført til høyere innkjøpspriser.

Dette gjelder også for Rema 1000, forteller Line Aarnes, Kategori- og Innkjøpsdirektør.

- Tomaten Miss Perfect er et premiumprodukt som er utsøkt på smak og har blant annet vunnet flere smakstester, inkludert en av våre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer