Nærmere vaksine mot røyking

Forsker sier at ”kicket” og suget forsvinner.

Publisert
Sist oppdatert

De første testene av en vaksine som skal hjelpe røykere å slutte har gitt lovende resultater, sier forskere. Vaksinen, som også hjelper kokainavhengige, kan få suget til å forsvinne ved å hindre at rusmidlene påvirker opplevelsessentrumet i hjernen.

Doktor Campbell Bunce ved det engelske selskapet Xenova som har utviklet vaksinen, sier den har vist seg å være sikker og motstandskraftig. Vaksinen får kroppens immunforsvar til å skape antistoffer som binder nikotinet i blodomløpet, og hindrer det i å nå frem til hjernen. Da kan det ikke lenger stimulere hjernens belønningssentrum, der suget skapes.

Den kan gis til mennesker som har problemer med å slutte med nikotin og kokain. I teorien kan vaksinen også gis forebyggende til barn.

- Man kan jo forestille seg at det kan benyttes av tenåringsforeldre som vil hindre at barn blir avhengige. Dette handler om etiske spørsmål vi må ta stilling til, sier Bunce til BBC News online.

Kicket forsvinner
Nå skal forskerne teste hvor effektiv vaksinen er. I følge Bunce kan man ikke regne med at røyksuget forsvinner med en gang. Noen abstinenssymptomer kommer også til å bli igjen, for eksempel uro og depresjon. Men når det blir klart, kan det hjelpe mennesker som har sluttet med ikke å få tilbakefall.

- Vi håper antistoffene sørger for at ”kicket” fra sigarettene forsvinner, og at mange ikke lenger kjenner suget etter å tenne enda en, sier Brunce.

Mozon.no, 16.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer