Bytte julegaver i romjula

Nakstad: - Ikke bytt samtidig med alle andre

Hvordan blir «den store byttedagen» i år? Vi har spurt både helsedirektøren og handelsnæringen på.

FØR KVELDEN: Espen Nakstad har ett godt råd til hva man burde gjøre på julaften i år. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første ordinære åpningsdag etter julaften og de påfølgende helligdagene omtales gjerne som «den store byttedagen».

Dette er nemlig dagen alle som har fått noe til jul som de ikke vil ha, drar til kjøpesentrene og butikkene for å bytte gavene i en ny vare eller tilgodelapp.

Årets store byttedag er mandag 28. desember.

Nakstads byttedag-råd

Men, 2020 er jo et «annerledes-år» på mange måter, og hva er rådene fra helsemyndighetene og handelsnæringen for mest mulig smittesikker bytting av julegaver?

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at deres råd er de samme for byttedagene som for handleperioden inn mot jul:

- Det er lurt å ikke oppsøke butikker på samme tidspunkt som alle andre, typisk på ettermiddagstid og i helgene. I tillegg er det viktig å holde god avstand og bruke munnbind der det er vanskelig å holde god avstand. Dersom du er syk, skal du ikke ta turen i butikken, men vente til du er frisk, oppsummerer Nakstad overfor Dinside.

- Dersom handelsstanden er romslig med byttefristene, blir det også mindre trengsel i romjulen, sier Nakstad videre.

JULEFEIRINGEN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad oppfordrer folk til å være forsiktige når de reiser hjem til jul. Vis mer

- Vent, men ikke for lenge

Handelsorganisasjonen Virke påpeker at de aller fleste nordmenn har vært flinke til å spre julehandelen utover åpningstidene i år, og butikkene har vært flinke til å tilrettelegge for god avstand og hygiene under årets julehandel. Dette er lurt å fortsette med også i romjula og på nyåret.

- Så, alle bør ikke bytte 28. desember. Gå gjerne i butikken på tidspunkt du vet det er mindre trafikk, typisk som tidlig ved åpningstid. Husk også at mange butikker har gode returordninger via post, sier handelsdirektør Harald Jachwitz Andersen i Virke til Dinside.

Varer kjøpt over disk kan etter loven ikke returneres eller byttes, men mange butikker tilbyr likevel åpne kjøp i én eller flere måneder, ifølge Andersen.

- Det er imidlertid store variasjoner, så du bør ikke vente for lenge. Sesongvarer bør byttes raskere enn andre varer. Det haster mer med klær og sportsartikler enn med bøker og elektronikk, sier han.

Hvordan forbereder så «julegave-gigantene» seg på storinnrykk i romjula?

Elkjøp gir deg 50 dager

Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp Norge svarer at de tilbyr 50 dager åpent kjøp på uåpnede produkter, så om noe ikke skulle falle i smak er gavene velkomne tilbake til deres butikker.

- Vi følger rådene fra helsemyndighetene når det gjelder smitteverntiltak. Utover dette har vi innført rutiner når det gjelder rengjøring og desinfisering av produkter som kommer tilbake til oss, sier Bergly til Dinside.

Et tips fra Elkjøp er imidlertid å snakke med gavegiver om når produktet ble handlet, slik at du vet du er innenfor åpent kjøp-perioden, og kan velge byttedag etter når det er minst folk i butikken.

JULEFORVIRRING: Det er ikke så lett å forstå seg på alle tiltak og anbefalinger som gjelder i jula. Espen Nakstad oppklarer kanskje noe av det. Video: Dagbladet TV. Vis mer

XXL gir deg 100 dager

Andreas Nyheim, kommunikasjonsdirektør i XXL, forteller at sportsgiganten har vært jevnlig i kontakt med helsemyndighetene under pandemien, og har også hatt møter med, blant annet, Oslo kommune. Tilbakemeldingen fra både kunder og ansatte er at de føler seg trygge, ifølge ham.

Når det gjelder bytting, handler det om å ha god plass til å organisere eventuelle køer og oppbevaring av varer som blir byttet. XXL har heldigvis store arealer i våre varehus og gode løsninger for dette.

- Våre viktigste råd er å velge en annen dag enn «den store byttedagen» for bytting, eller å styre unna de mest hektiske timene på dagtid, sier Nyheim til Dinside.

- Vi har svært gode bytteordninger med 100 dagers garanti for bytte og retur, legger han til.

Live-telling og nødstenging på byttedagen

Sandvika Storsenter i Bærum består av 190 butikker og serveringssteder. Kjøpesenteret selger ikke noe selv, og det er butikkene som er ansvarlige for smittevern på sine leide arealer i senteret - også når det gjelder bytting før og etter jul.

Senterdirektør Kathrine Ingerø framholder likevel at senteret har tatt smittevern på alvor gjennom hele pandemien.

- Vi har, blant annet, fått på plass live telling av antall kunder inne i senteret til enhver tid, og har beredskap for å stenge senterets innganger og innkjøring til parkeringshusene om det skulle bli for mange kunder, sier Ingerø til Dinside.

- Slik vil det også være på «den store byttedagen» 28. desember, understreker hun.

Sandvika Storsenter har heldigvis store arealer og har så langt i julehandelen vært et godt stykke fra å nå taket på antall kunder på senteret som utløser beredskap.

- Kundene våre har vært flinke til å spre handelen og unngå tider på døgnet hvor det normalt har vært høy trafikk. De av våre leietakere som forventer særskilt høy bytte-trafikk har i tillegg egen beredskap i form av vakthold, køordning og egne disker for bytting, sier Ingerø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer