Nåler mot ryggsmerter

Smerter i korsryggen kan effektivt reduseres med akupunktur. Det kommer frem i en britisk undersøkelse som ble presentert i Oslo i dag.

Publisert
Sist oppdatert

Nåler mot ryggsmerter
Smerter i korsryggen kan effektivt reduseres med akupunktur. Det kommer frem i en britisk undersøkelse som ble presentert i Oslo i dag.

Undersøkelsen har tatt for seg 241 britiske pasienter som hadde problemer med smerter i nedre del av ryggen. Dette er et område hvor det antas at akupunktur kan ha en god helbredende effekt. Resultatene viser også klart at akupunktur kan lindre problemene på kort sikt og ha en effekt som strekker seg over flere år.

Ble kvitt smertene
Arbeidet som er ledet av doktor Hugh MacPherson ble presentert på det internasjonale symposiumet for akupunktur som avholdes i Oslo.

- Allerede tidlig i behandlingen kunne vi se at pasientene som gikk til akupunktør opplevde en klar forbedring av ryggproblemene. Flere oppga også at de ble kvitt smertene fullstendig gjennom hele det første året etter behandlingen, sier MacPherson.

Klare resultater
Undersøkelsen ble gjennomført ved at halvparten av gruppen fikk vanlig akupunkturbehandling og oppfølging mens den andre halvparten fikk tradisjonell legebehandling for ryggplagene. Effekten av behandlingen ble målt etter 3, 12 og 24 måneder etter at behandlingen startet.

Konklusjonen av undersøkelsen er at det kan bevises klart at akupunktur reduserer ryggsmertene mer enn tradisjonell behandling av ryggproblemer. Smertene reduseres mer og pasientene holder seg smertefrie i lang tid etter behandlingen.

Tro hjelper ikke
Forskerne ønsket også å undersøke om det var store variasjoner mellom forskjellige akupunktører og om troen på akupunktur ville påvirke effekten av behandlingen. Resultatene viser at den enkelte behandler ikke utgjør noen stor forskjell på resultatene og at pasientenes innstilling heller ikke hadde noen stor effekt.

- Tvert imot viste det seg at de som oppga at de ikke trodde på behandlingen i utgangspunktet opplevde en enda større forbedring. Dette var overraskende og viser oss at det ikke er nødvendig å være begeistret for akupunktur eller annen alternativ medisin for at denne behandlingen skal være effektiv, forklarer MacPherson.

Les mer om akupunktur og verdenskonferansen her:

Mozon 13.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer