Nåler som virker

Millioner av tilhengere får rett av forskerne: Akupunktur virker uansett hva pasienten tror om behandlingen.

Publisert
Sist oppdatert

Har akupunktur noen medisinsk effekt? Eller er det bare placebo-effekten som betyr noe for pasienten?

På linje med juksepiller uten innhold, kan effekten av akupunktur nemlig forklares med pasientens egen innstilling. Troen på at nålene virker, kan føre til at pasienten tenker seg friskere enn uten behandlingen.

Men nå har britiske forskere brukt jukse-nåler for å bekrefte hva tilhengerne av akupunktur har hevdet i mange år: Akupunktur har større betydning enn det som kan forklares med placebo-effekten.

Jukser med nåleneForskerne ved University College London og Southampton University i England klødde seg lenge i hodet før de kom opp med ideen som kunne skille mellom falske og ekte nålestikk.

Løsningen ble en type jukse-nåler med spisser som trakk seg tilbake når de ble plassert på huden. For pasienten virket nålene ekte, men de stakk ikke inn i huden slik ekte akupunktur-nåler gjør.

En gruppe på 14 frivillige deltakere ble så gitt behandling med ekte nåler, juksenålene, eller butte nåler som pasienten selv forsto at ikke ble stukket inn i huden. Under alle behandlingen ble deltakernes hjerneaktivitet målt med en scanner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer