Gjeldsproblemer

Namsmann-saker ligger ubehandlet over ett år

I flere av de alvorligste gjeldssakene må folk vente månedsvis på å få saken sin behandlet.

TAR TID: De alvorligste gjeldssakene havner gjerne hos namsmannen, og der kan det ta flere måneder før behandlingen i det hele tatt starter - i verste fall ett år. Foto: Kimsaka/Wikipedia
TAR TID: De alvorligste gjeldssakene havner gjerne hos namsmannen, og der kan det ta flere måneder før behandlingen i det hele tatt starter - i verste fall ett år. Foto: Kimsaka/Wikipedia Vis mer
Publisert

Under Virke Inkassos fagdag i Oslo nylig, hvor DinSide deltok, holdt seksjonssjef Camilla Lein Damsleth i Politidirektoratet et foredrag om «hva som rører seg hos namsmannen» i disse dager.

Hvis den som skylder penger, ikke gjør opp for seg, kan namsmannen, også kjent som namsfogden, tvangsinndrive kravet eller gjennomføre tvangssalg. Forliksrådet hjelper til med å løse tvister gjennom megling, og dette rådet kan også avsi dom.

– Vi ser en nedgang på mellom 10 og 12 prosent i antall forliksklager, gjeldsordninger og utleggsforretninger, forteller Damsleth.

Ubehandlet sak i over ett år

Samtidig har flere namsmenn fått klager om at saksbehandlingen hos dem tar altfor lang tid.

Sivilombudet har de siste to til tre årene mottatt flere klager fra enkeltpersoner over saksbehandlingstiden hos flere av namsmennene, i saker om utlegg og gjeldsordning. De har mottatt klager på namsmennene i Oslo, Asker og Bærum, Bergen, Tønsberg, Arendal og Froland, Finnsnes og Stavanger-Sandnes.

I saker om utlegg, har ombudet fått klager der det er vist til begjæringer som har ligget ubehandlet hos namsmannen mellom åtte til ti måneder, og hvor saksbehandlingen fremdeles ikke var påbegynt. Og i saker om gjeldsordning har ombudet eksempler på klager der begjæringer har ligget ubehandlet hos namsmannen i ett år og mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.