Når barna vil snakke om sex

- Mamma, hvor kommer jeg fra? Dette spørsmålet er noe alle foreldre konfronteres med. Her er ekspertenes råd om hvordan du svarer.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis barnet har et trygt og godt forhold til kroppen sin vil barn kunne få et trygt og godt forhold til andre mennesker.


Å snakke med barna sine om sex kan være både flaut, vanskelig og ubehagelig. Bare tanken på å måtte snakke med barna sine om dette, kan få foreldre til å rødme.

Les også: Slik snakker du mer tenåringer om sex

Men ikke la rødmingen være til hinder, da det kan gi barna dine langt større problemer, som kjønnssykdommer og graviditet i tenårene.

- Mange voksne snakker ikke med barna sine om sex. Eller de synes det er fryktelig vanskelig å snakke med barna om dette, og bringer sine egne personlige konflikter inn i bildet, forklarer psykoanalytiker Gail Saltz ved Weill Cornell School of Medicine, ifølge WebMD.

Hun mener media glorifiserer sex, og at mange barn i dag har Paris Hilton, Lindsay Lohan og Britney Spears som rollemodeller.

For å forsikre deg om at barna dine får det rette budskapet om sex og seksualitet, har eksperten følgende råd:

Les også: Harde fakta om sex

Ekspertenes råd

1. Begynn tidlig og gå sakte fram.
Når barn er mellom tre og fem år vil de begynne å snakke om kroppsdeler og babyer. Du kan gjerne begynne å snakke med barna dine om temaet allerede da. Svar på spørsmålene deres, men ikke vær mer detaljert enn det de er klare for.

2. Bruk aldri kjælenavn.
Foreldre har ofte en tendens til å snakke om kjønnsdeler som ”den der nede” eller ”det stedet”, men det forvirrer bare barna. I verste fall kan en liten jente utvikle seg til en kvinne som trenger hjelp med et dårlig fungerende seksualliv.

3. Slå til når det er aktuelt.
Enten det er en film om graviditet i tenårene eller om graviditeten til den 16 år gamle søsteren til Britney Spears, se på disse episodene som en gyllen anledning til å ta opp emnet, men selvfølgelig skal du gjøre det mer relevant i forhold til barna dine.

4. Ikke bruk deg selv som et eksempel.
Når du forklarer et samleie mellom to parter, er det viktig at du ikke bruker deg selv som et eksempel. De fleste barn vil ikke vite om mamma eller pappa i en slik sammenheng!

5. Snakk om forskjellige typer sex.
Sex er et ganske bredt begrep, så når tiden er inne, er det viktig at foreldre snakker med barna sine om både oral- og analsex. Det er viktig fordi disse formene for sex også kan gi kjønnssykdommer.

6. Ikke utelukk noe.
Barn er seksuelle vesener med seksuelle følelser, så onani og seksuell fantasi bør også inngå i samtalene. La barna få vite at begge deler er ok, så lenge de gjør det privat.

Det er også viktig å snakke om sex mer partneren sin

- En del av en helhet

Daglig leder og spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, Margrete Wiede Aasland, synes også det er viktig å snakke med barna om dette.

- Seksualiteten er en del av en helhet, av det å være menneske. Hvis barnet har et trygt og godt forhold til kroppen sin vil barn kunne få et trygt og godt forhold til andre mennesker. Målet med å fortelle barn noe om seksualitet er et de skal våge å spørre voksne, finne opplysninger i bøker og utforske sin egen seksualitet, sier hun.

Hun minner om at voksne samtidig må respektere barns egne følelser og fantasier, og gi det tid til å utvikle seg.

- Og om man som voksen har et avklart forhold til egen seksualitet, vil det naturligvis være enklere å si litt til barn uten å bli altfor sjenert selv og derved vise barnet at dette er skamfullt å snakke om, forklarer spesialisten.

Hun mener bøker kan være gode hjelpemidler til å snakke om sex.

- Det koker liksom ned til å snakke om vennskap, om å være kjærester og om hvordan man ble skapt. Fortell og vis hvordan jentetisser og guttetisser ser ut, og fortell av babyen kommer ut av skjeden, og ikke fra tisser, og fortell om klitoris, anbefaler Wiede Aasland.

Hun mener det er lurt å snakke om dette til barn i 5-6 års alder. Da er de ikke så sjenerte. Når de er ti kan de bli flaue og sjenerte.

Seksualopplyser vi barna våre?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer