Når bør visdomstennene trekkes?

Tannlegen svarer.

VISDOMSTANN PÅ VEI UT: Tidligere skulle alle visdomstenner trekkes. I dag er de anbefalte retningslinjene noe annerledes. Foto: Wikipedia
VISDOMSTANN PÅ VEI UT: Tidligere skulle alle visdomstenner trekkes. I dag er de anbefalte retningslinjene noe annerledes. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De dukker som regel opp når du er mellom 18 og 25 år. Og for mange av oss fører de til ubehag og kjedelige tannlegeregninger: Visdomstennene.

Tre firedeler av befolkningen har anlegg for å få alle fire visdomstennene, ifølge Helsenett. Kun to-tre prosent slipper unna hele problemet med de egentlig unødvendige jekslene som så mange har måttet fjerne.

Men når er det egentlig riktig å trekke dem? Forekommer det mye overbehandling når det gjelder fjerning av visdomstennene?

Les også: Ofte unødvendig å fjerne visdomstennene

Når bør de fjernes?

Nettopp dette spørsmålet er innsendt til Lommelegen.no. Tannlege Kaare Mathiesen svarer.

- Du stiller et interessant spørsmål om visdomstennene trekkes for ofte. De anbefalte retningslinjene har endret seg med tiden. Tidligere skulle alle visdomstennene fjernes for å hindre at problemer skulle oppstå senere. Nå har pendelen svingt, skriver Mathiesen.

- I dag fjerner vi visdomstenner dersom en mener at tannens beliggenhet kan føre til betennelser, smerter eller skader på nabotennene.

Les også: Disse har dårlige tenner

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.