Når du vil bo i kollektiv: Valg av kontrakt, og innflyttingstips

De ulike kontraktstypene og deres fordeler og ulemper. Se også hva du må tenke på hvis du skal flytte inn i et allerede eksisterende kollektiv.

Publisert

Separate kontrakter

Det aller beste er at alle leietagerne har sine egne, separate skriftlige kontrakter med utleier. Det innebærer også at din andel av depositumet skal stå på en egen separat konto.

Når alle i kollektivet har sin egen kontrakt med utleieren, er det utleierens oppgave å følge opp at den enkelte leietager oppfyller sine forpliktelser. Om en av dere ikke betaler husleia, vil dette være en sak mellom ham og utleieren.

Når utleieren bare vil ha ett navn på kontrakten

Det er ikke alltid like lett å få separate kontrakter. Utleieren vil ofte være interessert i bare å forholde seg til én person i kollektivet. Det gjøres ofte ved at det kun skrives en felles kontrakt som omfatter alle leietagerne.

Hvis du blir valgt av fellesskapet til å være denne kontaktpersonen bør du tenke deg godt om. Om noen av de andre ikke betaler er det du som vil bli holdt ansvarlig i første omgang, og få problemet med å drive inn pengene

Er det du som har signert på kontrakten med utleieren på vegne av samboerne, bør du derfor lage egne kontrakter med dine samboere. Dette blir forsåvidt en form for framleie, hvor du alene har leid leiligheten og leier videre ut til de andre. Det vil bli godtatt siden utleieren kun vil ha deg å forholde seg til. Du må jo også kunne sikre dine rettigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer