Matvarer fra utlandet

Når er maten egentlig norsk?

Dersom en matvare fra Norge blir bearbeidet i et annet land, bytter den nasjonalitet. Snart kommer også nye regler som skal gi forbrukerne mer informasjon om matvarenes opprinnelse.

OPPRINNELSESLAND: Har du lurt på hvor maten du spiser kommer fra? På kjøtt, fisk og meieriprodukter finner du et ovalt lite identifikasjonsmerke som viser opprinnelseslandet til produktet. Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du fisk, kjøtt eller meieriprodukter kan du på en relativt enkel måte finne ut hvor produktet er fra.

Det vil si - slike matvarer er merket med et identifikasjonsmerke som først og fremst viser at matvaren er produsert i en godkjent virksomhet.

Det ovale merket sier samtidig noe om landet hvor matvaren sist ble bearbeidet.

Norsk kan bli svensk

Ifølge Mattilsynet betyr dette at det ikke nødvendigvis er landet hvor råvarene kommer fra som er opprinnelseslandet. Skjer det en vesentlig bearbeiding av produktet i et annet land, er det siste land som regnes som opprinnelsesland.

For å komme med et eksempel: Fisk som er fisket i Norge, men som bearbeides til ferdig produkt i Sverige, har Sverige som opprinnelsesland.

I videoen over ser du eksempler på hvordan disse merkene ser ut. Her kan du også lese mer om hvilken informasjon du kan finne i identifikasjonsmerket.

Nina Lødrup, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet, sier til Dinside at opprinnelsesmerking er frivillig for de fleste matvarer, men obligatorisk for noen matvaregrupper og produkter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.