Matvarer fra utlandet

Når er maten egentlig norsk?

Dersom en matvare fra Norge blir bearbeidet i et annet land, bytter den nasjonalitet. Snart kommer også nye regler som skal gi forbrukerne mer informasjon om matvarenes opprinnelse.

OPPRINNELSESLAND: Har du lurt på hvor maten du spiser kommer fra? På kjøtt, fisk og meieriprodukter finner du et ovalt lite identifikasjonsmerke som viser opprinnelseslandet til produktet. Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du fisk, kjøtt eller meieriprodukter kan du på en relativt enkel måte finne ut hvor produktet er fra.

Det vil si - slike matvarer er merket med et identifikasjonsmerke som først og fremst viser at matvaren er produsert i en godkjent virksomhet.

Det ovale merket sier samtidig noe om landet hvor matvaren sist ble bearbeidet.

Norsk kan bli svensk

Ifølge Mattilsynet betyr dette at det ikke nødvendigvis er landet hvor råvarene kommer fra som er opprinnelseslandet. Skjer det en vesentlig bearbeiding av produktet i et annet land, er det siste land som regnes som opprinnelsesland.

For å komme med et eksempel: Fisk som er fisket i Norge, men som bearbeides til ferdig produkt i Sverige, har Sverige som opprinnelsesland.

I videoen over ser du eksempler på hvordan disse merkene ser ut. Her kan du også lese mer om hvilken informasjon du kan finne i identifikasjonsmerket.

Nina Lødrup, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet, sier til Dinside at opprinnelsesmerking er frivillig for de fleste matvarer, men obligatorisk for noen matvaregrupper og produkter.

- I noen tilfeller kan produsenten ønske å merke med opprinnelse, selv om det ikke er et krav etter regelverket. Hvis det kan være villedende å utelate opplysningen om opprinnelse, så skal produktet merkes med opprinnelse, forklarer hun.

Som nevnt allerede er opprinnelseslandet det landet hvor den siste vesentlige bearbeiding har foregått.

- Siste vesentlige bearbeiding betyr en bearbeidingsprosess som handler om mer enn å pakke om varer, sammenstille varer til sett, lagre varen eller emballere den. Dette er krav som allerede gjelder, påpeker hun.

Nye opprinnelsesregler på veg

Samtidig vil det innen kort tid komme nye regler på området, som skal gi bedre informasjon om nettopp hvor råvaren kommer fra - og hvor den er bearbeidet. De nye reglene innenbærer ingen ny merkeordning, men krav til opplysninger som skal angis på emballasjen med ord.

Vi har spurt Mattilsynet om hva som er den største endringen fra dagens regelverk, når den nye forordningen trår i kraft «relativt snart» - Mattilsynet vet ikke noen spesifikk dato for dette foreløpig.

- Hovedingrediensen i en matvare må ikke nødvendigvis ha den samme opprinnelsen som selve matvaren. Opprinnelsen for hovedingrediensen skal etter de nye reglene angis hvis den ikke har den samme opprinnelsen. Det er vedtatt regler for hvordan dette skal gjøres, sier Lødrup.

Det betyr i praksis at to vilkår må være oppfylt for at kravet til opprinnelsesmerking i henhold til den nye forordningen må etterleves:

  • Matvaren er merket med opprinnelse, og
  • denne opprinnelsen er ikke den samme som for hovedingrediensen.

Dansk - og svensk

Lødrup illustrerer det nye regelverket med et eksempel:

- Hvis opprinnelseslandet til et produkt er Sverige, fordi det er der produktet har blitt produsert, men hovedingrediensen i produktet kommer fra Danmark, skal også det oppgis. Som forbruker vil du altså få bedre informasjon om produktet, legger hun til.

- Disse nye reglene gjelder i visse tilfeller likevel ikke for noen produkter hvor en geografisk opprinnelse inngår i produktnavnet, påpeker hun.

Dette gjelder produkter som er merket etter:

• ordningen om beskyttede betegnelser for matvarer

• som er beskyttet i henhold til internasjonale avtaler, eller

• som er merket med registrerte varemerker som kan forstås som en angivelse av opprinnelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer