Kjøper du fisk, kjøtt eller meieriprodukter kan du på en relativt enkel måte finne ut hvor produktet er fra.
Det vil si - slike matvarer er merket med et identifikasjonsmerke som først og fremst viser at matvaren er produsert i en godkjent virksomhet.
Det ovale merket sier samtidig noe om landet hvor matvaren sist ble bearbeidet.
Norsk kan bli svensk
Ifølge Mattilsynet betyr dette at det ikke nødvendigvis er landet hvor råvarene kommer fra som er opprinnelseslandet. Skjer det en vesentlig bearbeiding av produktet i et annet land, er det siste land som regnes som opprinnelsesland.
For å komme med et eksempel: Fisk som er fisket i Norge, men som bearbeides til ferdig produkt i Sverige, har Sverige som opprinnelsesland.
I videoen over ser du eksempler på hvordan disse merkene ser ut. Her kan du også lese mer om hvilken informasjon du kan finne i identifikasjonsmerket.
Nina Lødrup, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet, sier til Dinside at opprinnelsesmerking er frivillig for de fleste matvarer, men obligatorisk for noen matvaregrupper og produkter.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger