Når får jeg vaksine?

Når får du coronavaksine?

Du får beskjed fra kommunen når det er din tur til å få tilbud om vaksine. Les mer i saken under.

NÅR FÅR DU VAKSINE? Det er kommunene som har ansvaret for utrullingen av coronavaksine, og kommunene skal informere om gjennomføringen. Du kan sjekke status for vaksineringer via kommunenes nettsider. Foto: Kristin Sørdal
NÅR FÅR DU VAKSINE? Det er kommunene som har ansvaret for utrullingen av coronavaksine, og kommunene skal informere om gjennomføringen. Du kan sjekke status for vaksineringer via kommunenes nettsider. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Lurer du på når det er din tur til å få bli vaksinert mot corona?

Det er kommunene som har ansvaret for å tilby coronavaksinasjon til innbyggerne. Det er dermed kommunene som er ansvarlige for å formidle informasjon om vaksineringen, hvordan den skal foregå - og hvor langt kommunen har kommet med vaksineringen.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Her finner du informasjon om vaksinering

Folkehelseinstituttet (FHI) har en informasjonsside om coronavaksineringen - som du finner her.

I tillegg til informasjon om vaksiner, vaksinetyper, prioriteringer av ulike grupper og så videre, finner du også lenker til coronainformasjon kommunevis.

Du kan altså velge kommune - og så blir du ført videre til kommunens informasjon om vaksinering. Der finner du blant annet informasjon om hvordan du skal få beskjed om vaksinering og hvem du eventuelt kan kontakte ved spørsmål.

Ikke ring - vent på å bli kontaktet

Er det greit å ringe vaksinasjonskontor eller fastlege for å sjekke når du får vaksine?

- Sjekk kommunens hjemmeside først. Der står det forklart hvem som vaksinerer (kommunen, fastlegen eller begge) og hvordan du blir kalt inn. Finner du ikke informasjon hos kommunen, kan du ringe kommunens sentralbord, svarer overlege Preben Aavitsland i FHI overfor Dinside.

Uansett blir du kontaktet når det er din tur for å vaksineres, normalt via sms eller e-post. I tillegg vil du få beskjed om hva du må gjøre for å få satt vaksinen.

«Du blir kontaktet når det er din tur. Det er ikke nødvendig å kontakte kommunen for å få vaksinen», opplyser Oslo kommune til sine innbyggere.

Sjekk status hos kommunen din

Via kommunens vaksinasjonsside på nett, kan du selv sjekke status for vaksineringer.

For Oslo er dette også brutt ned på bydel. Eksempelvis vaksineres nå personer i alderen 75-84 år i bydel Frogner i Oslo nå (per 18. mars).

I Trondheim er status at de denne uka har sendt ut sms til personer født i 1943 og 1944, som nå kan sette seg opp for time til vaksinering.

Du kan ikke velge vaksine

Dinside har tidligere skrevet om de ulike vaksinene og hvorvidt du selv kan velge hvilken vaksine du vil ha.

Ifølge en leseravstemning på Dinside, ønsker 86 prosent å selv bestemme hvilken vaksine de skal få.

Per i dag er dette imidlertid ikke mulig:

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), vil du bli tilbudt den typen coronavaksine som er tilgjengelig. Vaksinedosene prioriteres og fordeles på kommuner etter kriterier som er bestemt på nasjonalt hold.

Overlege Preben Aavitsland råder folk om å takke ja når de får tilbudet, uansett vaksine.

- Takker du nei, må du nok regne med å vente en stund, uttaler Aavitsland til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer