Når fastrente blir en tvangstrøye

LÅN: Det er ikke gull alt som glimrer. For selv om du nå kan få gunstige lån, så vil ikke fastrente passe for alle.

Publisert
Sist oppdatert

Tilhører du gruppen som fikk betalingsproblemer med rentehoppene høsten 2002, kan det virke svært fristende å hoppe på et gunstig fastrentelån.

Og mange har gjort nettopp det. I følge DnB's nettsider velger nå hver femte DnB-kunde fastrente på boliglånet. Også Fokus Bank rapporterer om den samme utviklingen.

Fordeler og ulemper

Fordelen med fastrente er at du i løpet av bindingsperioden vil ha full oversikt over renteutgiftene, og i tillegg være sikret mot en eventuell renteøkning.

Ulempen er fastrenteavtalenes bindingsperiode, som normalt er på 3, 5 eller hele 10 år. Med mindre du har en stabil jobb, og en sikker samlivssituasjon, bør du tenke deg godt om før du binder deg over lang tid.

Grunnen er enkel: I de store byene ryker over 50 prosent av alle ekteskap. For samboerforhold er antagelig tallene enda høyere. Har dere hoppet på et fastrentelån med lang bindingstid, kan dere faktisk risikere å måtte kjøpe dere ut av fastrenteavtalen om forholdet skulle ryke og dere får betalingsproblemer.

Du kan ikke endre terminbeløpet

- Har du bundet renten, kan du heller ikke endre terminbeløpet i løpet av lånets bindingstid uten å måtte innfri lånet og låne penger på nytt, sier Trond Rekkedal fra Fokus Kreditt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer