Når gode råd er dyrest

Når du har mistet kontrollen over regningene, får du hjelp. Men velger du feil rådgiver, koster det fort mange tusen kroner.

Publisert
Sist oppdatert

I dag er Norges samlede inkassogjeld på 43 milliarder kroner fordelt på vel fire millioner saker ifølge Bank2 og Lindorff. Samtidig markedsfører en rekke såkalte gjeldsmeglere og finansinstitusjoner sine rådgivnings- og låneprodukter. Gjeldsofferalliansen er skeptisk. På sitt nettsted advarer de mot en rekke av disse institusjonene, deriblant Bank2 og Gjeldsmegling.

Flere inkassosaker i år

Bank2 har spesialisert seg på folk med gjeldsproblemer og tilbyr gjeldsmegling og refinansiering via sin partner Gjeldsmegling AS. Både Bank2 og Gjeldsmegling er en del av Gothia Financial Group ASA. Ifølge gründer og styreleder Jon Harald Nordbrekken gikk banken med overskudd på 37 millioner kroner i fjor.

Men Gjeldsofferalliansen mener at denne banken ikke vil være gjeldsofferets beste venn.

- Dette er bondefangeri, sier leder i Gjeldsofferalliansen, Bengt Scheldt, til DinSide.

GJELDSOFFERALLIANSEN ADVARER

Organisasjonen advarer mot seks institusjoner som tilbyr gjeldsmegling.

De mener man skal være særlig forsiktig med å kjøpe tjenester fra gjeldsrågidver som selger usikrede lån eller spesielle finanseringsløsninger for finansforetakene eller har bindinger til slike.

De fråråder at du benytter private gjeldsrådgivere som er nystartet, mangler referanser, ikke har fast kontor eller som drives som «attåtnæring» til annen virksomhet.

Du bør sjekke at rådgiveren er registrert i Enhetsregisteret eller Foretaksregisteret i Brønnøysund.


Han mener prisene på produktene og rådgivingen Gjeldsmegling og Bank2 tilbyr er høye.

- De driver råbusiness med mennesker som trenger hjelp, sier Scheldt og legger til folk med gjeldsproblemer kan få de samme tjenestene gjennom en kommunal rådgiver, helt gratis. - Dessuten krever de stor sikkerhet i form av fast eiendom og kausjonist. Det vil si at folk kan gå rett til familie og eventuelt venner, som de må de uansett, og så slippe å betale honorar til Gjeldsmegling.

Gjeldsmegling AS oppgir at minstehonoraret de tar er 15.000 kroner, men at det kan bli opp til 50.000 kroner avhengig av kompleksiteten.

- Vi har hatt klienter med opptil 174 kreditorer, men snittet ligger på noen og tretti, sier Lene Heimstad, daglig leder i Gjeldsmegling AS til DinSide.

Gjeldsmegling AS tar også prosenter av gjelden de forhandler.

- Det kan være alt fra to prosent i noen tilfeller og 25 prosent i andre, opplyser Heimstad. - Men prinsippet er no cure, no pay. Uten løsning er det heller ingen kostnader.

Flere i denne bransjen sier at det offentlige ikke er gode nok på å hjelpe folk med gjeldsproblematikk:

- Det offentlige er ofte ikke gode nok, sier Helge Pedersen, saksbehandler i Debitnor.
- Hadde de vært det, hadde ikke vært behov for sånne som oss.

KALKULATOR: Kan du få gjeldsordning?

Høyrente

Bank2 har til nå ikke oppgitt rentenivået på låneproduktene sine, men Finansportalen skrev i vår et brev til banken og oppfordret den til å oppgi prisene sine.

- Vi har individuell rente. Renten på omstartslånet er på 13,4 prosent, sier banksjef Christin Sanders til DinSide.

- Er ikke det veldig dyrt i dagens marked?

- Dette er kunder som har kredittkortgjeld og betalingsanmerkninger. De har forbruksgjeld hvor de betaler 20 prosent rente eller mer. De får ikke hjelp andre steder.

Både Gjeldsmegling AS og Bank2 oppgir at deres produkter er riktig priset i forhold til risikoen de tar og omfanget av sakene. De påpeker også at deres klienter ikke anser seg som gjeldsofre, men personer som ønsker å få orden på økonomien.

Bank2 og Gjeldsofferalliansen oppgir at flere frittstående agenter utfører arbeid i forhold til folk med gjeldsproblemer, uten at dette arbeidet fører til en løsning; likevel faktureres klienten.

Så enkelt kutter du 5.000 i året

Forbrukerrådets krav

Kan du få gjeldsordning

Ifølge Namsfogden er en gjeldsordning en avtale om at en skyldner får utsettelse på å betale hele eller deler av gjelden sin. At kreditorene helt eller delvis gir avkall på renter eller kostnader, eller at gjelden faller helt eller delvis bort; altså slettes i sin helhet.

KALKULATOR: Kvalifiserer du til hjelp til gjelden?


Forbrukerrrådet skrev i sommer brev til cirka 10 private gjeldsrådgivere hvor de stiller krav til avtalevilkårene. I den skal det fremgå hva rådgiveren forplikter å foreta seg og hvordan de skal kunne ta seg betalt.

- Vi har ikke mottatt flere en to-tre saker som går på gjeldsrådgivere, og en av dem var fra Gjeldsofferalliansen, sier Frode Arnesen, jurist i Forbrukerrådet til DinSide. - Folk som vil bruke slike tjenester er i en særlig sårbar situasjon, så vi valgte å se på hvordan avtalevilkårene var utformet.

Flere gjeldsrågivere som fikk brev fra Forbrukerrådet hadde avtaler der man betalte månedlige avdrag. Så kunne arbeidet ta flere måneder, og totalkostnaden ble mye høyere enn kunden hadde antatt. Det lønte seg å bruke tid på dette arbeidet.

Forbrukerrådet opplyser om at de kommer til å følge opp gjeldsrådgiverne, og gjør via sitt nettsted forbrukerne oppmerksomme på at kommunene i henhold til lov er pliktige til å bistå personer med alvorlige gjeldsproblemer.

FINANSKRISEN: Svar på tolv spørsmål du lurer på

Harde tider

Flere vil få det vanskeligere. Gründer og styreleder Jon Harald Nordbrekken i Bank2 forventer at banken vil få et rush av kunder med betalingsvansker i 2009.

- De som ikke kan betale nå, kommer i 2009, sier Nordbrekken til DinSide. - Folks gjeld har økt fra 874 milliarder til 1820 milliader kroner de siste årene. Når det nå er stopp i byggebransjen, vil det bli flere arbeidsledige og folk vil få trangere økonomi.

DETTE GJØR DU NÅR DU FÅR GJELDSPROBLEMER

 • Oversikt: Lag en oversikt over hva du har av utgifter og inntekter. Ha is i magen i forhold til krav fra inkassobyråene.


 • Hus og hjem: Betal lån og avdrag på bolig, husleie, strøm og hjemforsikring først.


 • Forhandlinger: Forhandle med de ulike stedene hvor du skylder penger.


 • Ikke la deg trakassere: Inkassoloven pålegger inkassoselskapene å utøve arbeidet i samsvar med god inkassoskikk. Det vil si at de ikke skal kontakte deg til alle døgnets tider, true eller være indiskrete i forhold til din arbeidsgiver og annet.


 • Hjelp: Be om hjelp hos økonomisk rådgiver i kommunen, det er gratis, eller hos advokat (ikke gratis, med mindre du har krav på fri rettshjelp). Du kan også sjekke om hjemforsikringen din innholder rettshjelpforsikring. Gjeldsoffer-Alliansen oppfordrer folk til å være skeptiske til bankenes rådgivere og private gjeldsmeglere.


 • Gebyr: Kostnader ved utenomrettslig inndriving kan bli ansett helt eller delvis unødvendige dersom det var absolutt på det rene at inndrivingsforsøket ikke ville lykkes. Dette vil kunne være tilfellet dersom samme eller andre krav kort tid i forveien er forsøkt rettslig inndrevet uten hell, sier inkassoloven.


 • Ikke få panikk: Det er bare namsmannen, trygdeetatens innkrevingssentral og kemneren som har rett til å trekke direkte fra lønnen din. Dog er det slik at dersom et lån er misligholdt til tross for at skyldneren har midler til å betale, så kan det trekkes i lønn. Du havner heller ikke på gaten, fordi loven sikrer at du skal ha gjenstander du trenger til å leve. Det er bare namsmannen, og ikke inkassobyråer og kreditorer, som har lov til å oppsøke deg i ditt hjem for for å hente gjenstander det er tatt pant i.


 • Gjeldsordning: Den som har varige økonomiske problemer, kan søke bistand i hjemkommunen.

  Den som oppnår gjeldsordning vil normalt få gjelden slettet etter å ha levd nøkternt og betalt mest mulig av sin gjeld over en femårsperiode. Loven trådte i kraft i 1993. Du kan søke på fastsatt skjema som leveres ut av namsmannen. Les mer på Gjeldsordningsbasen.


 • Kilde: Gjeldsofferallianen og artikler fra DinSides arkiver


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer