Når gode råd koster flesk

Arveoppgjør, barnefordeling og arbeidsrett. Enkelte livsfaser fordrer advokathjelp.

Publisert
Sist oppdatert
Advokatbistand koster flesk.
Advokatbistand koster flesk. Vis mer

Når gode råd koster flesk

  1. Se advokatenes salærer


- God dag, jeg skulle gjerne hatt et prisoverslag på en konsultasjon vedrørende arverett.

- Det koster 1.350 kroner per time. Pluss moms, svarer advokatsekretæren blidt i telefonen.

DinSide Økonomi har bedt ti advokatbyråer om prisoverslag på en enkel konsultasjon vedrørende arvespørsmål.

Se prisoversikten

Dobbel pris

Prisene startet på 750 kroner per time og sluttet på 1.350 kroner. 24 prosent moms tilkommer.

- Det er mange som er dyrere enn oss, sier en representant for advokatfirmaet som i denne testen kom ut med høyest pris, Advokatfirmaet Krogstad ANS i Trondheim. Han vil ikke ha navnet sitt publisert.

Advokatfirmaet Krogstads representant er også svært kritisk til DinSides metode.

- Dere ringte uten å oppgi at dere var journalister, sier representanten.

Acta-advokatene i Oslo ga oss det beste pristilbudet: 700 kroner pluss moms er Acta-advokat Trygve Rynnings tilbud.

- Vi klarer oss fint til tross for at vi oppga en lav pris. Trygve Rynning har en million i årlig omsetning, sier Knut Lyngtvedt ved Acta-advokatene til DinSide.

Han legger til at dette var et særlig godt tilbud. Vanligvis krever selskapet cirka 1.000 kroner per time, i tillegg kommer moms. Selskapet tilbyr også en halv times gratis konsultasjon.

Hvordan beregnes salæret?

”… En advokats godgjørelse kalles salær. Det er ingen tariffer eller faste satser for utføringen av private oppdrag. Advokaten kan fritt beregne sitt salær med den begrensning at det ikke må være urimelig.”

Dette står å lese på Advokatforeningens nettsted. Advokatene som ble kontaktet i DinSides pristeste opplyser også at det er vanskelig å sette et bestemt salær. Salæret bestemmes av sakens karakter og varighet.

- Jeg tar pris på skjønn, opplyser en av advokatene. – Jeg ser an klienten, og hvor vanskelig saken er. Det er slik at kanskje en advokat har lavere timepris, men bruker lengre tid på å løse en sak, sier den samme advokaten.

- Advokatsalærerene er et bruttosalær. Salæret skal i tillegg til lønn også dekke inn advokatens utgifter, sier Wenche Siewer, juridisk sekretær i Advokatforeningen til DinSide.

- Frilansjournalister og arkitekter med eget kontor trenger bare halvparten for å dekke inn sine utgifter, hvorfor trenger advokater så mye mer for å dekke inn sine?

- Det har med den generelle prisstigningen. For øvrig så er det dyrt å bruke advokat, men det finnes ordninger for dem med dårlig råd, opplyser Siewers.

Kommer saken din opp i rettsapparatet er hovedregelen at den som taper må bære alle omkostninger. Med utgangspunkt i advokatsalærene skal man være ytterst forsiktig med å bringe saker inn for rettsapparatet.

Fri rettshjelp

Fri rettshjelp er i hovedsak advokatbistand som helt eller delvis dekkes av staten. Fri rettshjelp omfatter både fritt rettsråd og fri sakførsel. For å ha rett til fri rettshjelp må den som er fri for forsørgelsesbyrde ikke tjene mer enn 200.000 kroner i året, og de med økonomisk ansvar for barn og/eller ektefelle kan ikke tjene mer enn 210.000 kroner. Det er også satt en 100.000-kronersgrense for formue. I voldssaker kan ofre få oppnevnt bistandsadvokat på statens regning.

Nyttige veier videre

DinSide Økonomi - Råd du forstår
Advokatforeningen – yter inntil en halvtimes gratisk konsultasjon
Justis- og politidepartementet informasjon om Fri-rettshjelp-ordningen
Jusshjelpa ved Universitetet i Tromsø

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer