Når hun ikke har lyst

I perioder av et samliv er det vanlig at den en eller den andre av partene ikke har lyst på sex. Nå søker også stadig flere menn som ikke makter å leve opp til rollen som den alltid parate, alltid potente superelsker hjelp.

Publisert
Sist oppdatert

Når hun ikke har lyst
I perioder av et samliv er det vanlig at den en eller den andre av partene ikke har lyst på sex. Mens det tidligere nesten var bare kvinner som kom til terapi på grunn av manglende seksuell lyst, er det nå stadig flere menn som får problemer med å leve opp til rollen som den alltid parate, alltid potente superelsker.

Kvinnelig seksualitet har fått langt bedre kår i våre dager enn den hadde tidligere. Tenk dere for ca 100 år siden, hvor det var alment akseptert at mannen kunne ta sin seksuelle rett i senga, fordi man ikke trodde kvinner hadde seksuelle behov. Dette førte til at kvinner risikerte å bli voldtatt kveld etter kveld i ekteskapet. Det var ikke rart at de kvinnen ikke hadde seksuell lyst!

Denne seksualmoralen var ført og fremst gjeldende innen borgerskapet. I arbeiderklassen var det et langt mer frodig seksualliv også for kvinnenes del. Menn fra borgerskapet søkte gjerne kvinner fra arbeiderklassen, enten som prostituerte, eller som elskerinner.

I Victoriatidens England var det ikke uvanlig at respekterte menn fra borgerskapet levde et dobbeltliv med en offisiell borgerlig familie, og elskerinner eller til og med familie installert i en egen leilighet i nærheten.

Vi skal huske at dette ikke er så lenge siden, og mange av holdningene eksisterer fremdeles i dag. En del av arven er at menn har lært seg å skille mellom kvinner de kan respektere og kvinner de kan begjære. Kvinner har vært delt i madonnaer og horer. Når kvinner ikke har lyst til sex, er det i mange tilfeller fordi de er redde for å ikke bli respektert når de viser sine seksuelle behov. Det tryggeste er å holde igjen, og være respektabel så lenge som mulig.

Det er ofte nødvendig for kvinner å være bevisst sine lyster på andre områder før en kan bli bevisst sin seksuelle lyst. Ofte er kvinner bare innstilt på å tilfredsstille andres behov. Dag og natt innstiller hun seg på å tilfredsstille behovene fra barna sine. Når mannen vil ha sex, kan det føles som enda en hun må gi pupp til! Det kan være ganske umulig å koble over på behov fra egen kropp. Det kvinner gjerne kjenner først da, er trettheten.

Første råd: Avlastning
Småbarnsmødre trenger avlastning, søvn, tid til seg selv som grunnlag for seksuell lyst. Det kan være en god investering fra mannens side å ikke mase eller presse for mye for å få sex med kona i denne perioden. På den annen side er det en god investering fra kvinnen å innta en positiv holdning til at mannen onanerer når hun er for trett til å ha sex sammen med ham.

Men hva hvis nå kvinnen faktisk har både tid og overskudd, men allikevel ikke tenner på mannen sin?

Selvfølgelig kan det være mange grunner til det, her er noen av de vanligste:

Forholdet mellom partene kan være for dårlig. Hvis en ikke kommuniserer på andre områder, er det vanskelig å forholde seg til hverandre seksuelt. Ofte utvikler det seg skjulte maktkamper i ekteskapet, og disse viser seg også på det seksuelle området. For eksempel kan kvinnen innta den holdningen, at siden mannen ikke ville reise på ferie dit hun ville, så vil hun ikke ha sex med ham. Eller han kan tenke at ettersom han har kjøpt blomster, pels, eller hva det måtte være hun ønsket seg, så må hun også gi ham sex. Dette fungerer i mange ekteskap, men er et sårbart system.

Andre råd: Mannen må også være seksualobjekt
Kan det være noe ved mannen som gjør at kvinner ikke tenner?

Selvfølgelig.

Det kan kanskje være kvinnenes egen feil at menn ikke er bevisste hvordan det er å være seksualobjekt. Vi forteller dem i altfor liten grad at det betyr noe for oss at buksene sitter godt over baken, at skjorten skal være knappet ordentlig, at fargene på sokker og sko passer til resten av antrekket. Det er merkelig å se forskjellen på homoseksuelle og hetroseksuelle menn.

Homoseksuelle menn er ofte svært opptatt av hvordan deres seksuelle utstråling er - de blir også belønnet!

Den vanlige klagesangen fra kvinner er at mennene deres ikke bryr seg om hvordan de ser ut. De bryr seg heller ikke alltid om hvordan de lukter, om penis er ren, eller om de har ubehagelig tobakk- eller alkoholånde.

Kvinner har vært vant til å ikke stille krav til mannen på dette området, så menn vet kanskje ikke heller at dette kan være viktig for at en kvinne skal tenne på dem!

Og hva må så kvinner selv ta ansvar for?

Tredje råd: Kvinnen må forholde seg aktivt til seksualitet!
Passivitet er i seg selv en dårlig måte å forholde seg til egen seksualitet. Kvinner som fantaserer aktivt om sex, som selv tar initiativ, som selv er fysisk aktive i forhold til å forføre mannen, har også mer seksuell lyst. Du trenger ikke vente til du har lyst før du er seksuelt aktiv. Du kan forføre deg selv samtidig som du forfører mannen din. Hvis du kjenner for mye på din egen tretthet, forsterkes den. Kjenn etter om du har lyster i kroppen din - ikke bare på det seksuelle området, men kjenn at du er et levende menneske, med lengsler og behov, og gjør noe med dem!

Det er ikke alltid så enkelt, det skal være sagt. Men av alle som har problemer med seksuell lyst, vil jeg tippe at 80-90% kan gjøre mye med problemene på egen hånd. Det kan være nødvendig for noen å gå i en eller annen form for parterapi, muligheten finnes på de fleste familierådgivningskontorer. Men før dere kommer dit er det mye dere kan gjøre på egen hånd.

Lykke til!
Hilsen Elsa

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer