Når kravet havner i retten

Det er ingen vei utenom. Du har rett og slett ikke penger til å betale gjelden, du har overskredet alle frister og kreditor går til rettslig innkreving. Hva innebærer dette - og hvordan forholder du deg best til situasjonen?

Når kravet havner i retten
Publisert

Når kreditor (den du skylder penger) eller inkassobyrået velger å gå til "rettslig inndriving" er det første som skjer at du blir innkalt til møte i forliksrådet. Møtet i forliksrådet er et møte mellom deg, kreditor og forliksrådets medlemmer. Forliksrådet vil prøve å komme frem til en minnelig ordning mellom deg og dine kreditorer.

Hva gjør jeg når saken skal opp for forliksrådet?Ta førstkontakt med en advokat. Advokaten kan blant annet fortelle deg om du har krav på fri rettshjelp.

Møt oppHvis du ikke møter i forliksrådet svekker det saken din. Inkassobyrået eller kreditor får da en uteblivelsesdom. Dette er en avgjørelse som kun bygger på kreditors fremstilling av saken.

Dersom du har fått en uteblivelsesdom kan du kreve at saken tas opp på nytt. Da må du være uten skyld i at fristen er gått ut, eller særlige forhold må tale for at saken skal behandles igjen. For eksempel kan du ha vært bortreist eller forhindret på grunn av sykdom. Dette må du dokumentere innen én måned etter dommen. Er denne fristen gått ut kan du allikevel ha krav på at saken tas opp på nytt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.