Når må du skatte av opsjonen din?

Stadig flere får opsjonsavtaler på jobben. Noen holder seg under den magiske grensen på 600.000 kroner, mens andre har opsjoner med en verdi langt over dette. Denne "nye" typen lønnsavtaler har gjort at flere og flere lurer på hvordan opsjonsavtalen skal behandles skattemessig.

Publisert

En opsjon er en rett, men ingen plikt til å kjøpe aksjer til en bestemt pris, på eller innen et bestemt tidspunkt.

Har du inngått en opsjonsavtale med sjefen, er det altså bare han som er forpliktet etter avtalen. DU har en valgrett.

I en tidligere artikkel har vi fortalt deg at du kan få en opsjonsavtale med en verdi av inntil 600.000 kroner uten å måtte skatte før etter at du eventuelt har brukt din rett etter opsjonen, enten ved at du innløser den eller selger den. Så lenge du ikke har solgt eller innløst opsjonen din i 1999, skal du som faller i denne gruppen ikke fordelsbeskattes nå. Dette kan du lese mer om 7344">her.

Husk imidlertid at dette ikke er et skattefritak, men kun en foreløpig utsettelse. Hvis du senere innløser eller selger opsjonen din, blir det skatt på vanlig måte.

Overstiger derimot verdien av opsjonsavtalen 600.000 kroner, vil hele fordelen bli ansett som skattepliktig inntekt - allerede ved ervervstidspunktet. Om du får en gevinst på opsjonen som er større enn den beregnede, vil du også få skatt når du løser inn opsjonen. Her lønner det seg altså å ha tunga rett i munnen, ellers kan det fort komme en ubehagelig overraskelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer