Når noe går galt

Så lenge kjøleskapet, TVen og varmekablene på badet er i orden, er alt velstand i begge familiene. Men den dagen en av delene ryker, kommer forskjellene tydelig fram.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du hver eneste måned lever slik at du såvidt har råd til å betale de månedlige utgiftene i husholdningen, er du definitivt i faresonen. Da mangler du en buffer, som altså er sparepenger som lett kan realiseres ved behov.

I vårt tenkte eksempel har Preben og Marte en svært solid buffer, mens Karianne og Erlend sliter med å bygge opp sin egen.

Resultatet er gitt når noe går i stykker. Hos Preben og Marte er det irriterende, for Erlend og Karianne kan det fort bli et stort problem.

Uhell

Vi har tidligere forutsatt at Karianne og Erlend har 20.000 kroner på en sparekonto. Disse pengene blir redningen når kjøleskapet ryker. Dessverre kommer en ulykke sjelden alene, og når Karianne samtidig har fått en baksmell på skatten på 17.000 kroner, blir gode råd dyre.

Det enkleste, men også dårligste alternativet? Å ta opp et forbrukslån. Det er ikke mer enn en måned siden vi viste at den effektive renten på et forbrukslån på 10.000 kroner ligger på mellom 31 og 49 prosent. Ikke gå i denne fella.

Ser vi bort fra å låne penger fra familien, er nok den beste muligheten å øke boliglånet i banken. Karianne og Erlend må riktignok betale nye gebyrer til banken, men rentesatsen på selve boliglånet vil holde seg på samme nivå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer