Heldigvis er det sjelden døden kommer uventet. De aller fleste av oss dør på grunn av vedvarende sykdom eller alderdom. Dersom døden allikevel skulle ramme overraskende, gjør det situasjonen litt lettere dersom du vet hva som skal gjøres.
Ifølge straffeloven plikter den som først oppdager et dødsfall å kontakte lege. På dagtid kontaktes normalt pårørendes personlige lege. På kvelds- og nattetid kontaktes nærmeste legevakt. Dersom du ikke er blant de pårørende, slutter dine plikter her, opplyser direktør Sverre Bjønnes i Begravelsesbyråenes Forening.
Gangen videre
Legen på sin side plikter ifølge legeloven først å konstatere at vedkommende er død. Dernest skal legen fylle ut erklæring om død (dødsattest). Legen har også ansvaret for at erklæringen bringes videre til kommunelegen. I tillegg har legen ansvaret for at dødsattesten sendes til skifteretten eller den lokale lensmann "uten ugrunnet opphold", som det heter.
Pårørende behøver altså i første omgang ikke gjøre annet enn å ringe lege.
La begravelsesbyrå overta
Etter at legen har gjort sitt, kan pårørende i prinsippet bestemme veien videre.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger