Når skal du ha innvilget ferie?

Se hva du kan kreve av sjefen før du planlegger sommerferien.

FERIEPLANLEGGING? Det kan lønne seg å vente med bestilling av årets ferietur til du har fått klarsignal fra sjefen. Foto: NTB SCANPIX
FERIEPLANLEGGING? Det kan lønne seg å vente med bestilling av årets ferietur til du har fått klarsignal fra sjefen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du i ferd med å planlegge årets sommerferie? Da er det greit å vite hvor mye ferie du faktisk har krav på, og når du skal få beskjed hvilke dager du kan ta fri fra jobben.

Trenger du feriepengene før juni? Se om du kan få pengene utbetalt før tida

Så mye ferie skal du ha

Ferieloven gir deg rett til 25 virkedager ferie i løpet av et år, som inkluderer lørdager. Altså er det snakk om fire uker og en dag. Samtidig har mange rett til ekstra feriedager eller -uker gjennom sine tariffavtaler eller personlige arbeidsavtaler.

Ferieloven gir deg dessuten rett til tre uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september.

Om du får mer enn tre uker ferie sammenhengende, er altså opp til arbeidsgiveren din. Men hvor lenge i forkant av din ferie må du få beskjed om dette?

- Det er ikke lovfestet en siste frist for å få vite om man får innvilget ønsket ferietidspunkt ifølge ferieloven, forteller Birgit Espejord ved Arbeidstilsynets svartjeneste.

Hun viser til at arbeidstaker skal kunne få beskjed om ferieavvikling tidligst mulig, og senest to måneder før ferien tar til.

Også Jens Kristian Johansen, partner i advokatfirmaet Grette, anbefaler arbeidsgivere å være tidlig ute.

- Det er nå i april avtaler om avvikling av sommerferien normalt bør gjøres. Hovedregelen er at dette skal avklares minst to måneder på forhånd, så ferie i juli bør være plottet inn før 1. mai, sier Johansen i en pressemelding.

Sjekk også hvor mye du får utbetalt i feriepenger

Bør du vente med å bestille ferieturen?

FERIEKLAR? Det kan være smart å vente med flybillettene til ferien er innvilget. Foto: ALL OVER PRESS
FERIEKLAR? Det kan være smart å vente med flybillettene til ferien er innvilget. Foto: ALL OVER PRESS Vis merMange av oss har allerede sett oss ut sommerens feriemål og reisetidspunkt, men har fortsatt ikke fått innvilget sommerferie fra sjefen. Gjelder dette deg, bør du ifølge Espejord ta kontakt med arbeidsgiver i god tid før du ønsker ferie.

Se også hvilke ukedager det ikke lønner seg å bestille flybillett.

- Hvis arbeidsgiver samtykker og det inngås avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker lang tid i forveien er denne bindende for begge parter, sier Espejord til Dinside.

Hun legger til at noen bedrifter såkalte ferielister som man må skrive seg opp på, som skal drøftes mellom arbeidsgiver og arbeidstakers tillitsvalgte.

- Oppnås det ikke enighet mellom partene er det på den andre siden arbeidsgiver som bestemmer, sier Espejord og viser til ferieloven.

Altså kan det være smart å vente med bestillingen av ferien, til tidspunktet er avklart med sjefen.

- Det blir opp til den enkelte arbeidstaker selv å avgjøre om han/hun vil ta sjansen på at de får ferietid når de selv ønsker. Det er ingen garantier, med mindre arbeidsgiver samtykker på forhånd, sier Espejord.

Les også om du bør frykte for jobben i 2015

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer