Når sko er bedre enn sex

SKO: Gucci, Miu Miu og Dolce Gabbana. Aldri så galt at det ikke kan løses med et par sko. Se bildespesialen som sender damene himmels.

Publisert
Sist oppdatert
Sko Yves Saint Laurent Rice Gauche, lykkepiller i rød fløyel.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Sko Yves Saint Laurent Rice Gauche, lykkepiller i rød fløyel.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer

Når sko er bedre enn sex

  1. Til himmels


Da den britiske og lett ondskapsfulle stjernespaltisten Julie Burchill på nittitallet fikk æren av å drive en slags djevelens svar på en Klara-Klok-spalte i britisk ELLE fikk hun følgende brev: ”…kjæresten min har gjort det slutt og jeg har spist nesten to kilo sjokolade. Hvordan kan jeg slutte å gråte…”

- That’s why they invented Harvey Nichols, darling, svarte Burchill.

Kurerer gruff

Harvey Nichols vet alt om hvordan trøste en pike. Men også i Oslo har butikkeierne lært ett og annet om hvordan få jentene til å fryde seg. Der hvor skokjedenes allværssko for snøsludd og fotturer fikk en stakkar til å gråte, har nå ørsmå forretninger lurt inn søte drops for jentene som er mer glad i en Daiquiri enn i knekkebrød med brunost, og som foretrekker å snøre føttene i høyhælte stilettsko heller enn å snøre igjen skistøvlene. Og godt er det: Det er sørgelig å ha kjærlighetssorg, men det blir enda tristere hvis en ikke har remediene som kurerer gruffen noenlunde innenfor rekkevidde. Det er aldri så galt at det ikke kan løses med et par sko.

Skogledesdreperne

Rollefiguren Carrie Bradshaw i Sex og singelliv kan sine sko. Flere av skoscenene fra serien er legendariske. Da Carrie fikk besøke rekvisittlageret til Vogue kom hun over et par Mary-Janes - sko med vriststropp - fra sjefen for de aller høyeste hælene, skodesigneren Manolo Blahnik.

- Oh, my God, jeg trodde ikke en gang de eksisterte, hvinte Carrie entusiastisk over skoene som var for små. – Men det gjør ikke noe at de er for små.

Men for smått, for høyt, for stramt har alltid vært underordnet. Sko skal stramme. Og løfte deg til himmels. Det var som selgeren i den vesle outrerte skoforretningen sa:

- Men, darling, hvis du skal rekke opp til himmelen trenger du hæler.

Og, gode gud, til helvete med ortopeder som ikke vet en pikes beste. Platåsko får deg til å velte og brekke armer og bein. Stiletthæler ødelegger tærne, knærne eller var det hoftene?

- Fotsopp får du også, grynter legene.

Sko er bedre enn lykkepiller; dryss på fotpudder, og sett i gang og øv. Ti minutter første dag blir raskt til ti timer etter en ukes trening. Men det er ikke bare legene som har fysjet seg over det djevelsk ufornuftige fottøyet. Her og der har en hørt en medsøster hatt ett og annet å si når det kommer til stilletthæler og paljettbestrødde ankelstropper:

- Skoene er laget for at kvinner ikke skal kunne bevege seg fritt og uhemmet, for å få henne til å forandre sin naturlige kroppsholdning, har omkvedet vært.

- Nu vel, tenker Gucci- og Blahnik-entusiastene. – Når man har råd til å kjøpe sko til 5.000 kroner har man da vel også råd til å dra hvor pokker en vil. Hasta la vista, gi meg en billett til Honduras. Eller Harvey Nichols.

Og som alle jenter med eget kredittkort vet: Askepott som bare hadde ett par sko og som dro lydig hjem klokken da klokken slo tolv, fikk bare en prins. De ekte prinsessene som vakler opp trappen - med glitrende sko i hånden - klokken halv seks om morgenen, smiler lurt, for hun var virkelig ballets mest populære pike.

  • Se bildene av høstens høyeste hæler og frekkeste stropper

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer