Når Systemet krever omstart

Hvor råtten er koden? Et lite skråblikk på finanskrisen.

Publisert
Sist oppdatert

Akk ja. Her sitter jeg nok en gang og venter spent på utfallet av onsdagens rentemøte.

Som familiefar med stort lån har nå hver eneste rentejustering relativt stor betydning for familieøkonomien, og rundt i landet vårt sitter det hundretusener som opplever det samme.

Før du leser videre føler jeg imidlertid at det er på sin plass å fortelle deg at jeg på ingen måte er en økonomiekspert. Jeg er teknolog, som til dagen befatter meg med helt andre ting enn finansielle analyser, og som ikke har noe i mot å spørre kona om hvor mye som står igjen på brukskontoen når lønningsdagen nærmer seg.

Men som gammel programmerer og prosjektansvarlig kan jeg en del om prosesser og systemer. Riktig nok ikke på makroøkonomisk nivå, men jeg ser ikke bort fra at noe av kunnskapen kan være overførbar på ett eller annet plan.

Jeg forstår for eksempel godt at vi alle er en del av Systemet, et gigantisk program med uendelig mange muligheter, hvor ingen har den fulle og hele oversikten over verken mål eller funksjonalitet. Jeg innser også at mange, bevisst eller ubevisst, verken vet eller bryr seg om hvilken rolle den lille programkoden de har ansvar for spiller i den store sammenhengen. Det må være deilig!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer