Når Systemet krever omstart

Hvor råtten er koden? Et lite skråblikk på finanskrisen.

Publisert
Sist oppdatert
Det råder en bred enighet om at enkelte prosesser stjeler for mange ressurser.


Akk ja. Her sitter jeg nok en gang og venter spent på utfallet av onsdagens rentemøte.

Som familiefar med stort lån har nå hver eneste rentejustering relativt stor betydning for familieøkonomien, og rundt i landet vårt sitter det hundretusener som opplever det samme.

Før du leser videre føler jeg imidlertid at det er på sin plass å fortelle deg at jeg på ingen måte er en økonomiekspert. Jeg er teknolog, som til dagen befatter meg med helt andre ting enn finansielle analyser, og som ikke har noe i mot å spørre kona om hvor mye som står igjen på brukskontoen når lønningsdagen nærmer seg.

Men som gammel programmerer og prosjektansvarlig kan jeg en del om prosesser og systemer. Riktig nok ikke på makroøkonomisk nivå, men jeg ser ikke bort fra at noe av kunnskapen kan være overførbar på ett eller annet plan.

Jeg forstår for eksempel godt at vi alle er en del av Systemet, et gigantisk program med uendelig mange muligheter, hvor ingen har den fulle og hele oversikten over verken mål eller funksjonalitet. Jeg innser også at mange, bevisst eller ubevisst, verken vet eller bryr seg om hvilken rolle den lille programkoden de har ansvar for spiller i den store sammenhengen. Det må være deilig!

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Vis mer


Mange vet derimot utmerket godt hvordan de kan få Systemet til å jobbe for seg selv på bekostning av fellesskapet, ved å utnytte de mange hullene som har dukket opp i tidenes løp. I tillegg får stadig mer utspekulerte virus herje fritt med Systemet, fordi Administrator ikke tok seg råd til å oppdatere antivirusprogrammet i tide.

Det er derfor kanskje ikke så rart at Systemet ikke er helt friskt for tiden. At mange av funksjonene krasjer, og at feilmeldingene hagler. Grunnene er visst mange flere enn dem jeg har nevnt, og meningene om dem delte, men det råder en bred enighet om at enkelte prosesser stjeler for mange ressurser.

Dessuten konstaterer jeg at de fleste av oss, med unntak av noen framsynte (de fleste av dem senior-utviklere) og de verste bandittene, for øyeblikket er i ferd med å betale for nye minnebrikker til Systemet. Administrator lover dessuten at det vil bli investert i nytt antivirusprogram, riktig nok fra en foreløpig ukjent produsent, men sannsynligvis er det noe kinesisk. I Kina får man som kjent mye for pengene fortsatt.

Det sies at når alt dette er på plass vil en kjapp omstart av Systemet forhåpentligvis løse problemene. Videre får vi høre at det gjelder å krysse fingre og bevare trua. Jadda, her på bjerget er vi optimistiske. Systemet vil da snart gå som smurt igjen loves det, og det vil kaste av seg så mye i tiden framover at kostnadene knyttet til de nye minnebrikkene snart vil være glemt av alle – med unntak av historikerne, da. Men som kjent er det kun de færreste som finner det interessant å lytte til dem.

På siden sitter skeptikerne og klør seg i skjegget. De har liten tro på at mer minne, et nesten gratis antivirusprogram og en omstart er nok til å kurere Systemet. De frykter at råtten programkode raskt vil føre til problemer igjen, og at den eneste varige løsningen er å sette ned en gruppe bestående av de beste systemutviklerne, og gi dem i oppgave å utvikle systemet på nytt - fra bunn av.

Det vil imidlertid være fryktelig kostbart, og prosessen fram mot en mulig implementering vil ta svært lang tid, i hvert fall hvis målet er et system uten de store bugsene som finnes i dagens System. Og i denne tiden må alle belage seg på knappheter vi i dag ikke er i stand til å forestille oss, i hvert fall ikke i den delen av Systemet vi tilhører.

Den delen som av mange betegnes som den aller sykeste.

Det finnes også andre grupperinger som mener at løsningen er langt enklere. Det er bare å bytte system! Det finnes jo gode alternative systemer i dag. De byr muligens på litt mindre fleksibilitet og frihet for den enkelte, men hvis noen finner på ett eller annet kromspring vil de raskt bli avslørt. Gevinsten er et sikrere og stødigere system, påstår de. Det råder nå en halleluja-stemning i disse miljøene, som sannsynligvis vil få mange nye sympatisører i tiden som kommer.

I hvert fall hvis det skulle vise seg at tiltakene fra Administrator ikke løser flokene...

Vi går uansett spennende tider i møte (og spennende er som kjent et positivt ladet ord), som uansett vending vil få en sentral plass i fremtidens historiebøker. De blir forhåpentligvis lest av mange.

Imens får du og jeg krysse fingrene og ta hånd om våre små biter av programkoden så godt vi bare kan.

Følg rentemøtet på DinSide i dag kl 14!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer