Narkotika som medisin

Extacy, marihuana og heroin regnes av mange som livsfarlige rusmidler. Men stoffene kan også brukes i medisinens tjeneste.

Publisert
Sist oppdatert

Hva er egentlig forskjellen på livsreddende medisiner og livsfarlige narkotika? Mange stoffer som brukes i moderne medisin har også en ruseffekt og kan misbrukes med dødelige resultater.

Opiater som danner grunnlaget for morfin og heroin har en viktig rolle i mange medisiner. Det er spesielt opiatenes smertestillende effekt som er utnyttet i legevitenskapen gjennom mange hundre år.

Nå utvikler forskere også medisiner basert på kjente rusmidler som marihuana og extacy. Men forskningen møter stor motstand blant både leger og politikere.

Extacy som terapiDet er slett ikke lett å få tillatelse til å eksperimentere med rusmidler på mennesker, selv om målsetningen er å utvikle et bedre behandlingstilbud. En av de få som har fått en slik tillatelse er den amerikanske forskeren Michael Mithoefer. Han eksperimenterer nå med bruken av extacy som en del av psykologisk behandling.

I løpet av høsten skal 20 frivillige forsøkspersoner få extacy sammen med samtaleterapi. Målet er å finne ut av om det stimulerende stoffet kan hjelpe pasienter med å takle problemer etter å ha opplevd traumatiske hendelser som krig eller ulykker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer