Nasjonalt ID-kort kommer i 2016

Ved utgangen av 2016 skal de første, nasjonale ID-kortene bli utstedt. Men det er fortsatt ikke bestemt om det blir obligatorisk.

ID-KORT: Nasjonalt ID-kort, her i et tidligere forslag til design, skal etter planen utstedes ved de første passkontorene ved utgangen av 2016. Foto: POLITIDIREKTORATET
ID-KORT: Nasjonalt ID-kort, her i et tidligere forslag til design, skal etter planen utstedes ved de første passkontorene ved utgangen av 2016. Foto: POLITIDIREKTORATET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et eget, nasjonalt ID-kort for nordmenn, som blant annet skal fungere som reisebevis i Schengen, har lenge vært under arbeid i Norge. Sist gang DinSide omtalte ID-kortet, skulle dette etter planen være klart for utstedelse i 2015.

Denne datoen er skjøvet på ytterligere, men Politidirektoratet kan bekrefte at de er i gang med det konkrete arbeidet, og at de har en ny dato for når nasjonalt ID-kort blir klart.

- Nasjonalt ID-kort skal etter planen bli utstedt ved enkelte av landets passkontor ved utgangen av 2016, sier John Kristian Thoresen i Politidirektoratet til DinSide.

Vil begrense bruk av annen ID

Ifølge Politidirektoratet er det tre formål med det nasjonale ID-kortet: Det skal fungere som reisebevis i Schengen (og eventuelle land Schengen har avtale med), som elektronisk ID (e-ID) for pålogging på offentlige tjenester, og det skal fungere som ID-kort.

Dette betyr at kortet vil ha to chip-er: Ett for biometri, slik man finner i passet, og ett for e-ID.

- E-ID kan på sikt bli brukt til private tjenester, for eksempel til opprettelse av mobilabonnement og liknende, dersom aktørene åpner for dette, sier Thoresen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer