Nattskiftet kan gi deg kreft

Om du jobber mer enn tre nattskift i måneden kan det øke risikoen for tykktarmskreft og brystkreft. Det viser en undersøkelse av 80.000 nattarbeidende sykepleiere.

Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske undersøkelsen har pågått helt siden 1988 og overvåket krefttilfelle hos sykepleiere med turnusvakter. Resultatene viser at kvinner som tok nattvakter av og til hadde en økning på opptil 35% i risikoen for å utvikle kreft i fordøyelsessystemet. Det har tidligere blitt påvist en sammenheng mellom brystkreft og nattarbeid i den samme gruppen. Undersøkelsen er publisert i juni-utgaven av Journal of the National Cancer Institute.

Mindre melatonin
Melatonin er et hormon som produseres i kroppen når det er mørkt. Når du arbeider om natten under kunstig belysning vil produksjonen av melatonin reduseres dramatisk. Man antar at hormonet virker beskyttende mot utviklingen av flere kreftsykdommer.

- Melatonin kalles også ”nattens hormon”. Produksjonen av hormonet blir gjerne høyest i to-tiden om natten, men vil ikke produseres når kroppen utsettes for lys, sier Eva Shernhammer ved Harvard Universitet. Hun anbefaler ikke at nattarbeidere straks slutter i jobben men oppfordrer til å ta en grundigere kikk på hva man kan gjøre med livsstil og kosthold for å redusere kreftrisikoen.

Vekst i Norge
Forekomsten av tykktarmskreft har økt i Norge gjennom de siste tretti årene. Hvert år får rundt 3.000 nordmenn denne kreftdiagnosen. Sykdommen rammer først og fremst mennesker i voksen alder og har en høy dødelighet.

Mozon 25.06.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer