Naturlig alternativ til morfin

Forskere har utviklet et naturlig alternativ til morfin som er like effektivt til å lindre smerte, men har færre bivirkninger.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om morfin er en veldig effektiv smertestiller, er den avhengighetsdannende og kan gi bivirkninger som forstoppelse, pusteproblemer og redusert blodtrykk.

Den nye medisinen er bygget på et protein som heter glycosylated enkephalins, som kroppen selv produserer for å lindre smerte.

Den kan være spesielt nyttig til militære formål, der man er opptatt av å finne medisiner som trygt kan brukes av soldatene på seg selv hvis de blir stygt skadet i kamp.

LovendeLaboratorietester på mus gjort av forskere ved universitetene i Arizona og New England har gitt veldig lovende resultater.

- Vi håper at proteinet kan bli brukt til å blokkere smerte hos pasienter som vanligvis blir gitt narkose, sier forskningsleder professor Robin Polt til BBCi.

Andre forskere har tidligere forsøkt å fremstille syntetisk glycosylated enkephalins, men har ikke funnet en måte å få det gjennom den biologiske membranen som skjermer hjernen mot innkommende stoffer - og har dermed ikke fått det til å virke.

Færre bivirkningerProfessor Polt og hans kolleger fant ut at proteinet kommer seg inn i hjernen hvis det er festen til glukose-molekyler. Når det kommer inn fester det seg til smerte-mottagerne, og lindrer smerte på same mate som morfin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer