Naturlig alternativ til morfin

Forskere har utviklet et naturlig alternativ til morfin som er like effektivt til å lindre smerte, men har færre bivirkninger.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om morfin er en veldig effektiv smertestiller, er den avhengighetsdannende og kan gi bivirkninger som forstoppelse, pusteproblemer og redusert blodtrykk.

Den nye medisinen er bygget på et protein som heter glycosylated enkephalins, som kroppen selv produserer for å lindre smerte.

Den kan være spesielt nyttig til militære formål, der man er opptatt av å finne medisiner som trygt kan brukes av soldatene på seg selv hvis de blir stygt skadet i kamp.

Lovende
Laboratorietester på mus gjort av forskere ved universitetene i Arizona og New England har gitt veldig lovende resultater.

- Vi håper at proteinet kan bli brukt til å blokkere smerte hos pasienter som vanligvis blir gitt narkose, sier forskningsleder professor Robin Polt til BBCi.

Andre forskere har tidligere forsøkt å fremstille syntetisk glycosylated enkephalins, men har ikke funnet en måte å få det gjennom den biologiske membranen som skjermer hjernen mot innkommende stoffer - og har dermed ikke fått det til å virke.

Færre bivirkninger
Professor Polt og hans kolleger fant ut at proteinet kommer seg inn i hjernen hvis det er festen til glukose-molekyler. Når det kommer inn fester det seg til smerte-mottagerne, og lindrer smerte på same mate som morfin.

Testene på mus viste at medisinen ga færre bivirkninger enn morfin, og var mindre avhengighetsdannende.

Forskerne fant også ut at medisinen virker ved å feste seg til to forskjellige typer smerte-mottagere, kjent som mu - og delta -mottagere.

Dette gjør den mer effektiv enn morfin, som bare fester seg til mu -mottagerne.

Den blir også lett brutt ned av kroppens aminosyrer og sukker, noe som reduserer risikoen for forgiftning.

Potensiale
Forskerne planlegger videre forskning for å teste effektiviteten av medisinen. Det er ikke trolig at den blir tilgjengelig i løpet av de neste fem årene.

Professor Polt tror oppdagelsen til slutt kan føre til en hel ny gruppe medisiner, som kanskje kan behandle dårlig hukommelse, konsentrasjonsvansker og til og med depresjoner.

Forskningen ble presentert på et møte i American Chemical Society.

Mozon.no, 27.03.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer