Naturlig med parforhold?

Er det naturlig å leve i parforhold? Man kan trygt svare ja til dette spørsmålet, men det er mange men som følger. Med dagens skilsmissestatistikker kan man undre seg over om ekteskapet er skapt for oss mennesker.

Publisert
Sist oppdatert

Det hevdes at 60% av Oslos befolkning lever i enslige husstander, og på landsbasis er tallene ikke så langt etter. Vi sjokkeres over innvandrerkulturer som arrangerer ekteskap for sine barn med partnere de aldri har truffet før bryllupsdagen. Samtidig kan vi undre oss i vårt stille sinn om dette kanskje ikke er så dumt? Det blir i hvert fall stabile familiestrukturer av det, noe som kan synes som en fordel for barna i det minste, som vokser opp med en mor og en far i motsetning til den vikarordning menn har for hverandres barn i vårt samfunn. Men selv om vi kanskje tror at det var bedre før , eller at det naturlige er å leve i kjernefamilier som er basert på stabile livsvarige parforhold, så viser virkeligheten et langt mer nyansert bilde, og det er ikke så lett å avgjøre hva som er best.

Samfunn med seksuell frihet Det er gjort mange forsøk på å lage samfunn hvor menneskene forsøke å leve i såkalt seksuell frihet . På 1800-tallet startet den religiøse fanatikeren John Humphrey Noyes et samfunn hvor alt skulle deles, inkludert barn som ble brakt inn i samfunnet. Klær var felles, og alle var alles seksualpartnere. Samfunnet eksisterte fra 1847 til 1881 i Oneida i staten New York. Noyes var den ubestridte leder. Romantisk kjærlighet ble ansett som egoistisk og skamfullt. Menn hadde de første årene forbud mot å få utløsning sammen med en kvinne før hun hadde passert overgangsalderen og dermed var ufruktbar. Ingen barn skulle fødes i dette samfunnet. Alle skulle ha sex med alle. I 1868 ble forbudet mot å føde barn opphevet . Noyes og sønnene hans ble fedre til 12 av de 62 barna som ble født de neste årene. Men det utviklet seg etter hvert alvorlige gnisninger i samfunnet. De yngre mennene fikk bare lov til å ha sex med eldre kvinner, mens Noyes hadde førsteretten til de unge pikene. I 1879 gikk de yngre mennene til opprør og beskyldte Noyes for å ha voldtatt flere unge kvinner. Noyes flyktet og i løpet av kort tid gikk samfunnet i oppløsning. Det interessante ved dette tragiske eksperimentet var at uansett hvor strenge reglene var, klarte de ikke å forhindre at mennesker ble forelsket i hverandre og dannet parforhold basert på kjærlighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer