Naturlig sexlyst

Du trenger ikke å tygge kjemiske tabletter for å få sving på sexlivet. Mozon gir deg guiden til naturens egne lystmedisiner

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er ingen hemmelighet at mange naturlegemidler kan inneholde stoffer som øker sexlysten. De fleste av dem er effektive, helt ufarlige og kan kjøpes i nærmeste helsekostbutikk. Men har de virkelig noen effekt?

Magi og kjemi
- I vår teknologiske verden finnes det lite plass til det vi ikke kan bekrefte i laboratoriet. Men allikevel ser vi at noen urter og planter kan ha en fantastisk effekt på seksuallivet helt uten skikkelig medisinsk dokumentasjon, forteller Esben Esther Pirelli Benestad.

Sexologen viser også til den såkalte placebo-effekten når mange opplever god effekt ved forskjellige ukjente naturlegemiddel.

- Mange av de plantene og urtene som brukes som afrodisiak er ikke blitt testet etter strenge vitenskaplige kriterier. Men de virker, enten på grunn av deres kjemiske innhold eller på grunn av at vi tror og ønsker at de skal fungere. Man kan kanskje si at det likevel er plass til magi i forskningen - kvantifisert og målt ved placebo-effekten, sier Benestad.

Bredt tilbud
Det er ikke alltid så lett å vite hvilket naturmiddel du bør satse på om du ønsker mer fart på sexlivet. Det beste er nok å prøve seg frem til du finner noe som fungerer bra. Mozon har sett nærmere på noen av de vanligste produktene.

Rosenrot
Rosenrot er en urt som har vært mye brukt i Øst-Europa og Asia. Men her hjemme har salget ikke tatt helt av ennå. Produkter med rosenrot har først kommet på det norske markedet i løpet av det siste halvåret.

Urten regnes som effektiv for å redusere stress og styrke kroppen mot psykiske og fysiske påkjenninger. Dette kan være med på å gi en følelse av overskudd og ekstra energi som er viktig for sexlysten.

- Dette er en spennende urt som mange snakker om nå. Det er mye mulig at rosenrot inneholder substanser av stor betydning for lysten, men det vet vi ikke så mye om ennå, forteller Benestad.

Damiana
Damiana har i lange tider hatt et godt rykte som afrodisiak. Den kommer fra Sør-Amerika og har blitt brukt av Aztekerne som et potensmiddel. Som kosttilskudd kan man kjøpe ekstrakt fra roten på planten.

På grunn av plantens testosteronlignende virkning, blir damiana ofte ansett for å være en medisinplante spesielt for menn. Men planten kan også ha god effekt for mange kvinner. Damiana kan hjelpe til med å regulere hormonbalansen med økt lyst og energi som resultat for mange kvinner.

Gingko Biloba
Ekstrakten av blader fra Gingko-treet er blant verdens mest brukte naturlegemidler. Gingko Biloba har evnen til å bedre blodgjennomstrømmingen i kroppen, inkludert hjernen og kjønnsorganene. Det antas at planten kan ha en oppkvikkende effekt på lyst og evnen til orgasme.

- Gingko Biloba virker først og fremst ved å stimulere den såkalte mikrosirkulasjonen i kroppen. Det betyr bedre gjennomstrømming til organer som hud, hjernen og kjønnsorganer, forteller lege Bernt Rognlien som er Mozons ekspert innen alternativ medisin.

- Bedre blodsirkulasjon er positivt både for de fysiske og de mentale sidene av seksuallivet med økt lyst som resultat, mener Rognlien.

Ginseng
Denne planten er et av de mest kjente styrkende midler innen det som kalles alternativ medisin. Ekstrakten fra ginsengroten stimulerer intellektuell kapasitet og vekker sanseapparatet. Dette er effekter som igjen kan virke stimulerende på seksuallivet.

- Ginseng har en androgen effekt som kan sammenliknes med hormonet testosteron. Det innebærer at det kan ha en god effekt på lysten til både kvinner og menn, sier Bernt Rognlien.

Chisandra
Ekstrakten fra chisandra-frukten kan du kjøpe som tabletter eller i flytende form i mange helsekostforretninger. Planten er velegnet til begge kjønn og regnes som et erotisk stimulerende stoff med røtter innen asiatisk medisin.

Det påstås at chisandra kan føre mer væske til kjønnsorganene, styrke produksjonen av sædceller og forhindre for tidlig utløsning. Planten er et element i mange seksuelle styrkemedisiner i asiatisk medisin på grunn av at den øker seksuell utholdenhet og styrke.

Muira Puama
Muira Puama er også kjent som potens-treet og er svært populært i Sør-Amerika. Barken og røttene på treet antas å ha en stimulerende funksjon og fungere bra mot problemer som impotens.

Undersøkelser på planten i Frankrike har vist at planten virkelig ser ut til å ha en god effekt på manglende lyst og impotens hos menn. Sexologen Jacques Waynberg samlet hundre menn med nedsatt lyst og ga behandling med Muira Puama. Av deltakerne oppdaget 90 prosent en høyere seksualdrift og alle hadde en høyere samleiefrekvens etter behandlingen.

Brukes med hodet
Selv om naturlegemidler ikke er fremstilt i et laboratorium betyr ikke det at de er helt ufarlige. Noen virkestoffer kan reagere uheldig sammen med medisiner og du bør undersøke dette der du kjøper helsekost eller hos legen din.

Potensstimulerende midler inneholder gjerne oppkvikkende stoffer som kan minne om effekten av koffein. Det gjøre det vanskeligere å sovne og kan føre til ubehag om dosen overdrives. På den annen side har jo god sex en egen evne til å utløse endorfiner og en følelse av velbehag som mer enn oppveier litt tapt nattesøvn?

LES MER OM NATURLIG SEXLYST HER

Mozon 13.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer