Naturlig sovemedisin

Tyske forskere har nå avslørt hemmeligheten bak naturlegemiddelet Valeriana. Og samtidig bevist at urten har en medisinsk effekt.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Valeriana er en urt som har vært brukt i Europa gjennom mange hundre år. Planten har vært regnet for å ha en mildt beroligende og søvndyssende effekt.

Men akkurat hvordan Valeriana påvirker kroppen har ikke vært sikkert før nå. Forskerne ved Universitetet i Bonn får æren for å ha fastslått hvordan et stoff i urten påvirker reseptorer i hjernen som påvirker søvnmønsteret.

Motsatt av kaffe
Reseptorene som påvirkes av stoffene i Valeriana er de samme som påvirkes når vi drikker kaffe. Mens urten fører til økt aktivitet i reseptorene vil koffein bremse de kjemiske forbindelsene og gi en følelse av å være mer våken.

- Neste skritt består i å isolere de spesifikke molekylene som fører til denne effekten. Da vil vi også kunne utvikle og tilpasse stoffet i et laboratorium for å gjøre det enda mer effektivt, sier professor Christa Müller ved Universitetet i Bonn til webmagasinet Nutraingredients.com

Populært naturlegemiddel
Valeriana finnes i flere produkter på det norske markedet og brukes som sovemiddel og beroligende middel. Ekstrakter fra planten kan også brukes som smakstilsetning til forskjellige matvarer og alkoholholdige drikker.

Bare i Tyskland selges det hvert år Valeriana-produkter for nesten en milliard kroner. Og med nye beviser for effekten regner man med å øke salget ytterligere i årene som kommer.

LES MER OM VALERIANA HER

Mozon 20.02.2004

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer