Naturmiddel fikser kolesterolet

Et naturmiddel med rød gjæret ris kan senke kolesterolet og gi deg en sunnere kropp, mener norske forskere. Men Legemiddelverket vil forby det sunne tilskuddet.

Publisert
Sist oppdatert

Rød gjæret ris har blitt brukt i kinesisk medisin og kokekunst i mange tusen år. Men visste de gamle kinesere at et stoff i gjæret ris kan senke kolesterolet og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer?

Kinesiske leger og forskere har lenge vært på sporet av denne effekten, som skyldes en naturlig forekomst av statiner i naturproduktet. Statiner er også innholdet i legemiddelindustriens medikamenter mot høyt kolesterol.

Like bra som medisinForskere ved Rikshospitalet har nå testet det tradisjonelle naturproduktet på en gruppe frivillige testpersoner. 40 mennesker ble delt opp i to grupper, som enten fikk tilskudd med rød gjæret ris, eller en placebomedisin uten effekt.

Etter daglige tilskudd over fire måneder, hadde deltakerne i gruppen som fikk naturmiddelet fått redusert kolesterolet med 17 prosent. Reduksjonen av det farlige kolesterolet LDL var gjennomsnittlig på hele 24 prosent.

Undersøkelsen konkluderer med at rød gjæret ris gir en betydelig reduksjon av kolesterolnivåene i blodet, og at effekten kan sammenliknes med bruk av tradisjonelle kolesterolsenkende medisiner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer