Nav-regler for 2020

Nav-endringene du bør få med deg

Her er endringene som skjer i 2020. Én gruppe vil oppleve et stønadskutt på over 60.000 kroner.

NYE SATSER: Et nytt år innebærer blant annet endringer av en del av Navs stønadssatser. Og en gruppe får et ekstra stort kutt i stønaden i 2020. Foto: NTB Scanpix
NYE SATSER: Et nytt år innebærer blant annet endringer av en del av Navs stønadssatser. Og en gruppe får et ekstra stort kutt i stønaden i 2020. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med et nytt år kommer både endel nye regler, og endringer av gamle.

Også hos Nav er det en del som blir nytt, som for noen vil innebære en økning i utbetalingene, men ikke for alle. Den største stønadsendringen gjelder de under 25 år som mottar minsteytelsen av arbeidsavklaringspenger.

Under kan du lese hvilke Nav-endringer som skjer i løpet av 2020 - noen ble innført allerede 1. januar, mens andre innføres fra 1. februar og 1. mars.

Endringer fra 1. januar

Barnebidrag: Rettsgebyret endres fra 1.150 kroner til 1.172 kroner. Endringen innebærer at gebyret partene må betale når NAV fastsetter eller endrer et underholdsbidrag, økes tilsvarende fra samme dato.

Engangsstønad ved fødsel og adopsjon: Satsen for engangsstønad endres 1. januar 2020 fra 83.140 kroner til 84.720 kroner, for fødsler og adopsjoner som skjer 1. januar eller senere.

I 2019 gikk engangsstønaden langt kraftigere opp, fra 63.140 kroner i 2018 til 83.140 kroner, altså 20.000 kroner, et resultat av KrFs regjeringssamarbeid.

Foreldreansvar – ny regel om felles ansvar: En ny regel i barneloven om felles foreldreansvar trer i kraft fra 1. januar 2020. For barn født etter denne datoen er Barnelovens utgangspunkt at foreldre får felles foreldreansvar. Dette gjelder også for foreldre som ikke har vært gift eller bodd sammen. Mødre kan etter de nye reglene melde fra til Folkeregisteret innen ett år dersom de ønsker foreldreansvaret alene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer