Skattemeldingen 2020

Nav-feil ga Frida 9500,- i skattesmell

Flere som fikk forskudd på dagpenger i fjor opplever at Nav har rapportert dette som inntekt, ikke som et lån. Skatteetaten understreker viktigheten av å sjekke at tallene i skattemeldingen stemmer.

SKATTESJEKK: Videoen viser hvordan du går gjennom skattemeldingen, legger til eller endrer opplysninger. I saken under kan du lese om en potensiell skattesmell mottakere av (forskudd på) dagpenger bør være ekstra oppmerksom på. Video: Skatteetaten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du én av de drøyt 190 000 som mottok forskudd på dagpenger mellom mars og desember i fjor, bør du sjekke skattemeldingen din ekstra nøye før du leverer den.

Bartender Frida Sofie Jansen (34) fra Oslo fikk nemlig en skattesmell på 9500 kroner da skattemeldingen hennes nylig tikket inn i mars, og denne restskatten kunne ikke forklares med de typiske corona-konsekvensene, som for eksempel rentekutt og mer hjemmekontor.

FIKK SKATTESMELL: Frida Sofie Jansen ble først permittert da utelivsbransjen led under corona-nedstengningen, og nå får hun skattesmell etter at Nav rapporterte dagpenge-forskuddet hennes feil. Foto: privat
FIKK SKATTESMELL: Frida Sofie Jansen ble først permittert da utelivsbransjen led under corona-nedstengningen, og nå får hun skattesmell etter at Nav rapporterte dagpenge-forskuddet hennes feil. Foto: privat Vis mer

- Først sjekket jeg årsoppgaven fra Nav opp mot tallene på nav.no, og så at tallene stemte overens med alle utbetalingene jeg fikk i fjor, sier Jansen til Dinside.

- Da jeg regnet på restskatten, derimot, så jeg at den stemte ganske godt med forskuddet på dagpenger jeg fikk fra Nav, og dermed er det her feilen ligger, fortsetter hun.

Dette er dagpenge-feilen

Forskudd på dagpenger er en form for lån som du må betale tilbake til Nav etter du har fått svar på din dagpengesøknad, som du vanligvis kan søke når det har gått fire uker fra du søkte om dagpenger og du fortsatt venter på svar.

Dette forskuddet var det mange permitterte som så seg nødt til å søke da coronakrisen traff oss i 2020, og da ble de oppfordret av Nav til å søke med én gang - de trengte altså ikke å vente fire uker.

Det Jansen, og flere andre tilfeller Dinside kjenner til, oppdaget er at dagpenge-forskuddet ble ført som inntekt i årsoppgaven fra Nav, ikke som et skattefritt lån som forskuddet egentlig er.

Dermed ser det ut som om de som har fått forskudd på dagpenger har tjent en del penger i fjor, som de ikke har skattet av - og det er jo feil.

Slik retter du feilen

  1. Logg deg inn på Nav.no og gå gjennom alle dagpenge-utbetalingene du fikk i fjor. Så summerer du brutto dagpenger og finner differansen fra det Nav hadde rapportert inn til Skatteetaten.
  2. Deretter legger du inn det nye beløpet i skattemeldingen, og huket av for at Nav hadde levert feil beløp.
  3. Denne endringen skal fungere selv om du allerede hadde levert skattemeldingen da du oppdaget feilen. Bare husk å endre før fristen 30. april.
  4. Videre vil du bli tatt ut i kontroll, og Nav må gjøre en ny beregning for din skatt. Dette er dog en veldig enkel og grei løsning for de som ikke orker å bruke lang tid i telefonkø (noen tilfeller vi kjenner til har måttet vente fra 56 minutter, men Nav påpeker at gjennomsnittlig ventetid hittil i år har vært mellom 7 og 14 minutter).

Bartender-kollektiv fikk samlet skattesmell på 36 000,-

Jansen bor i et kollektiv sammen med flere andre bartendere som har opplevd det samme. Til sammen har de tre bartenderne fått 36 000 kroner i skattesmell grunnet dagpenge-forskudd.

- Jeg har ikke fått orden i min sak ennå, men har fått beskjed fra Skatteetaten om å gå gjennom tallene fra Nav og endre dem i skattemeldingen til summen uten forskuddet, sier Jansen.

Hun oppfordrer alle som har mottatt forskudd på dagpenger fra Nav i løpet av fjoråret om å gjennomgå sin skattemelding ekstra nøye for å sjekke at alt er korrekt før de leverer den.

I et Facebook-innlegg har Jansen også delt sine erfaringer, og ut fra kommentarene, er det flere andre som har opplevd lignende og andre rapporteringsfeil knyttet til Nav og skatt.


Dette svarer Nav og Skatteetaten

Yngvar Åsholt, beredskapsleder i Nav, framholder at de ikke har innrapportert forskudd på dagpenger til Skatteetaten, nettopp fordi forskuddet skal betales tilbake og dermed er et lån.

- De som har fått forskudd på dagpenger og mener dette er med på skattemeldingen, kan henvende seg til Nav. Andre spørsmål om innholdet i skattemeldingen må tas med Skatteetaten, sier Åsholt til Dinside.

Skatteetaten har vært i kontakt med Nav etter Dinsides henvendelse, og fått beskjed om det samme Åsholt påpeker over. De stiller seg bak hans råd.

- Vi vil imidlertid minne om at i år, som alltid, er skattemeldingen forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt. Alle har selv ansvar for å sjekke at opplysningene stemmer og gjøre eventuelle endringer hvis noe er feil, sier senior kommunikasjonsrådgiver Helen Rist til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer