Tilbakebetaling av barnetrygd

Nav krevde tilbake 29.000 kroner i feilutbetalt barnetrygd

Den enslige forelderen oppfylte ikke vilkårene til å få utvidet barnetrygd. Da krevde Nav pengene tilbake.

TILBAKEBETALING AV BARNETRYGD: Nav kan kreve tilbake feilutbetalinger av eksempelvis utvidet barnetrygd. Foto: NTB Scanpix
TILBAKEBETALING AV BARNETRYGD: Nav kan kreve tilbake feilutbetalinger av eksempelvis utvidet barnetrygd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis man er enslig mor eller far kan man få mer i barnetrygd, såkalt utvidet barnetrygd, hvis man bor alene med barn og oppfylle visse krav.

Noen ganger viser det seg derimot at enkelte foreldre ikke har oppfylt disse kravene likevel. Da risikerer man å måtte betale tilbake det man har fått utbetalt i ekstra barnetrygd.

Enslige foreldre kan få utvidet barnetrygd

Ved utgangen av 2016 var det rundt 123.600 foreldre som mottok utvidet barnetrygd, viser statistikk fra Nav.

Vilkår for å motta utvidet barnetrygd

  • Man må være separert, skilt eller ektefellen har gått bort.
  • Man er ugift og lever ikke sammen med den andre forelderen til barnet. Samlivsbrudd mellom samboere som har felles barn under 16 år må bekreftes med meklingsattest.
  • Man har vært faktisk separert i minst 6 måneder uten separasjonsbevilling eller dom.
  • Man har en ektefelle/samboer som er fengslet med ubetinget straff på minst 6 måneder, eller som har sittet i varetekt i minst 6 måneder.
  • Man har en ektefelle/samboer som har vært forsvunnet i minst 6 måneder.

Skal man ha krav på utvidet barnetrygd, må man oppfylle ett av flere vilkår som kvalifiserer til å få utbetalt denne ekstrastøtten fra Nav, men hovedprinsippet er at man ikke bor sammen med den andre forelderen.

Oppfyller man derimot ikke kravene, kan man ende opp med å måtte betale tilbake pengene i ettertid.

Må tilbakebetale 29.000 kroner

I en sak fra Trygderetten, som behandler forskjellige klager og vedtak fra Nav og Helfo, må en aleneforelder betale tilbake 28.990 kroner i feilutbetalt utvidet barnetrygd. Bakgrunnen for dette er at kvinnen skal feilinformert Nav om sitt samboerskap med barnefaren. Dette var vedkommende ikke enig i, dermed havnet saken i Trygderetten. De slår fast at vilkåret om å bo alene med barnet ikke er oppfylt, og at det dermed er snakk om en feilutbetaling som må betales tilbake. Her kan du lese hele vedtaket fra Trygderetten.

Ifølge tall vi har fått fra Navs pressetjeneste, ble det i 2016 vedtatt totalt 3.149 tilbakekrevingssaker som gjaldt nettopp utvidet barnetrygd.

Ikke enig i vedtaket fra Nav?

Det er vedtak fra NAV, Helseklage eller fra en offentlig tjenestepensjonsordning, blant annet KLP og SPK, som kan ankes til Trygderetten.

Er det snakk om et vedtak fra Nav eller Helseklage som du er uenig i, må du først bruke klagemulighetene der før du kan anke saken videre til Trygderetten. Derimot kan vedtak om offentlig tjenestepensjon fra Kommunal landspensjonskasse (KLP), Statens pensjonskasse (SPK), OPF (Oslo pensjonsforsikring) eller fra en kommunal pensjonskasse ankes direkte til Trygderetten.

Her kan du lese mer om hvordan saker blir behandlet i Trygderetten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer