Aldersgrenser i Norge? Hva er «barn»?

NAV og Helfo har seks aldersgrenser for «barn»

Når slutter barna å få støtte som barn og regnes under samme stønadssatser som voksne? Helfo og NAV har seks ulike grenser.

NÅR SLUTTER BARN Å VÆRE «BARN»? Ifølge Helfo og NAV, varierer dette veldig: Vi har funnet seks ulike aldersgrenser, avhengig av hva barnet trenger støtte til.
NÅR SLUTTER BARN Å VÆRE «BARN»? Ifølge Helfo og NAV, varierer dette veldig: Vi har funnet seks ulike aldersgrenser, avhengig av hva barnet trenger støtte til. Vis mer
Publisert

Ifølge norsk lov, er man myndig i Norge når man fyller 18 år. Da har man ifølge loven full rettslig handleevne og kan inngå avtaler og råde over sine egne midler uten samtykke av verge.

Ifølge barneloven, har foreldrene fostringsplikt for barna sine inntil barna har fylt 18 år. Denne fostringsplikten gjelder også etter at barnet har fylt 18 år dersom det fortsatt går på videregående skole.

Fostringsplikten innebærer at foreldrene skal dekke forsørger-utgifter og utgifter til utdanning, for barnet, og etter økonomisk evne.

Det er altså foreldrene som har økonomisk ansvar for barn under 18 år, uansett om dette barnet er 1, 10 eller 17 år.

Men det er likevel ikke slik at alle barn under 18 dermed får gratis helsehjelp eller lik støtte til utgifter knyttet til helse, innenfor refusjonsordningene til NAV og Helfo.

Vi har funnet hele seks ulike aldersgrenser for hva NAV og Helfo regner som barn og som innenfor retten til støtte, og aldersgrensen for når barnet ikke lenger får støtte:

10, 12, 13, 16, 18 og 20 år.

Det er politikerne som bestemmer lovene som definerer blant annet slike aldersgrenser. Avhengig av hvilken lov eller regel som ligger til grunn for stønaden, er det ulike departementer som bestemmer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer