Dagpenger fra Nav

- Nav-regelen det er på høy tid å endre

Kommentar: Å straffe dem som prøver å komme seg ut i jobb - fordi de faktisk jobber - virker mot sin hensikt.

ARBEIDSLEDIG? Mottar du dagpenger kan du også jobbe noe - men blir det mer enn halvparten av vanlig arbeidstid, kuttes alle pengene fra Nav i perioden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ARBEIDSLEDIG? Mottar du dagpenger kan du også jobbe noe - men blir det mer enn halvparten av vanlig arbeidstid, kuttes alle pengene fra Nav i perioden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Det å ikke ha en jobb å gå til, er ingen drømmesituasjon for noen. Jeg har vært der selv; det eneste du ønsker er å bli tatt inn i varmen på en ny arbeidsplass. Enn så lenge må du ha noe å leve av, og det er her Nav kommer inn i bildet:

Du kan motta dagpenger og ha nok til å dekke de faste utgiftene mens du jakter på ny jobb.

Denne jakten innebærer ofte at du takker ja til deltidsjobb, tilkallingsvikariater eller freelanceoppdrag. Nettopp disse småjobbene kan for mange lede til nye muligheter, og i beste fall til en ny fast jobb.

Dessuten er det helt innafor, du kan nemlig jobbe samtidig som du mottar dagpenger fra Nav. Du bare fører opp antall arbeidstimer i meldekortet som sendes Nav annenhver uke, så trekker de deg for tilsvarende antall timer i dagpenger.

Men det er én hake ved regelverket. Og den haken er stor.

Regelen er slik at du kan jobbe inntil 50 prosent av det som var en vanlig arbeidsuke for deg før du mistet jobben, og samtidig motta dagpenger.

Jobber du mer enn dette i en toukers-periode, kuttes alle dagpengene i perioden.

Du blir altså straffet økonomisk for det som bidrar til å gjøre deg uavhengig av Nav: Å øke sjansene for å komme deg ut i ny jobb.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer