Dagpenger fra Nav

- Nav-regelen det er på høy tid å endre

Kommentar: Å straffe dem som prøver å komme seg ut i jobb - fordi de faktisk jobber - virker mot sin hensikt.

ARBEIDSLEDIG? Mottar du dagpenger kan du også jobbe noe - men blir det mer enn halvparten av vanlig arbeidstid, kuttes alle pengene fra Nav i perioden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ARBEIDSLEDIG? Mottar du dagpenger kan du også jobbe noe - men blir det mer enn halvparten av vanlig arbeidstid, kuttes alle pengene fra Nav i perioden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Det å ikke ha en jobb å gå til, er ingen drømmesituasjon for noen. Jeg har vært der selv; det eneste du ønsker er å bli tatt inn i varmen på en ny arbeidsplass. Enn så lenge må du ha noe å leve av, og det er her Nav kommer inn i bildet:

Du kan motta dagpenger og ha nok til å dekke de faste utgiftene mens du jakter på ny jobb.

Denne jakten innebærer ofte at du takker ja til deltidsjobb, tilkallingsvikariater eller freelanceoppdrag. Nettopp disse småjobbene kan for mange lede til nye muligheter, og i beste fall til en ny fast jobb.

Dessuten er det helt innafor, du kan nemlig jobbe samtidig som du mottar dagpenger fra Nav. Du bare fører opp antall arbeidstimer i meldekortet som sendes Nav annenhver uke, så trekker de deg for tilsvarende antall timer i dagpenger.

Men det er én hake ved regelverket. Og den haken er stor.

Regelen er slik at du kan jobbe inntil 50 prosent av det som var en vanlig arbeidsuke for deg før du mistet jobben, og samtidig motta dagpenger.

Jobber du mer enn dette i en toukers-periode, kuttes alle dagpengene i perioden.

Du blir altså straffet økonomisk for det som bidrar til å gjøre deg uavhengig av Nav: Å øke sjansene for å komme deg ut i ny jobb.

At man blir trukket i dagpenger for det antall timer man faktisk har jobbet, er forståelig, slik må det selvsagt være. Men det er engang slik at folk har regninger å betale hver måned.

Inntekten fra Nav er tross alt sikkerhetsbøyen når man er arbeidsledig. Når denne kuttes, sier det seg selv at det blir vanskelig for folk å si ja til mer jobb, når det du får utbetalt er mindre enn hvis du bare mottok dagpenger, uten jobb ved siden av. Dermed vil mange si seg nødt til å takke nei til jobb, fordi de da ikke får pengene til å strekke til.

Det kan umulig være hensikten med ordningen?

Som kjent er dagpengesatsen lavere enn det man fikk utbetalt da man var i jobb. Jo mer man jobber innenfor grensa, desto mer går man i pluss, siden trekket fra Nav for hver arbeidstime vil være lavere enn det man tjener.

Altså kan det hevdes at mange vil synes det er en vinn-vinn-situasjon å jobbe ved siden av dagpengene, dersom regelen i dag endres og man får beholde resten av pengebeløpet fra Nav.

Dette er ikke en god nok grunn til å la regelen bli stående.

De aller fleste er tross alt ikke ute etter utnytte systemet. Det folk flest vil ha, er penger nok til å få det til å gå rundt - og en jobb å gå til.

Slutter man å straffe de arbeidsledige på denne måten, unngår man at de må takke nei til å jobbe. Dette igjen vil kunne føre til at folk kommer seg ut i jobb fortere, og blir uavhengige av Nav raskere.

Og dét må vel være hovedmålet?

LES OGSÅ:
Sluttpakke på jobben? Sjekk om du får Nav-støtte likevel
Studere og motta penger fra Nav? Slik er reglene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer