Nav-svarene du trenger nå

Nav opplever stor pågang, noe som kan gjøre det vanskelig å få svar hvis du er berørt av corona-krisen. Her får du derimot svar på spørsmålene Nav mottar flest av.

SPØRSMÅL TIL NAV? Nav svarer her på spørsmålene de får flest av knyttet til corona-situasjonen. Foto: NTB Scanpix
SPØRSMÅL TIL NAV? Nav svarer her på spørsmålene de får flest av knyttet til corona-situasjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi gjør oppmerksom på at denne saken er fra 19. mars, og at ting endrer seg raskt under coronakrisen. Det kan derfor være at den inneholder informasjon som kan være utdatert. Følg med på forsiden til Dinside.no og Dagbladet.no for å holde deg oppdatert.

Coronasituasjonen gjør at Nav opplever rekordstor pågang fra folk i karantene som søker sykemelding, og av permitterte ansatte som søker om dagpenger. Tirsdag fortalte Nav i en pressemelding at det har vært en økning på 128 prosent i antall arbeidsledige på en uke, og onsdag forteller de om 113.500 søknader om dagpenger i løpet av de siste seks dagene.

Arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i Nav forteller om enorm pågang, og bare mandag ble Navs landsdekkende kontaktsenter oppringt av 41.000 personer.

Selv om enkelte Nav-kontor nå holder stengt som følge av corona-situasjonen, understreker Hugvik at det er mange måter å komme i kontakt med Nav på – både på chat, i aktivitetsplanen på nettsidene og på kontorenes egne nødnummer.

Lengre saksbehandlingstid

Nav mottar som nevnt svært mange søknader om dagpenger ved permittering. Dette vil påvirke saksbehandlingstida på søknadene.

- Det vil ta lengre tid enn normalt å få behandlet søknader på grunn av formidable tall, så vi ber folk om å være tålmodige, sier Hugvik.

Skulle man bli stående helt uten penger i påvente av en dagpengebehandling, vil folk kunne få sosial stønad mens de venter, forteller Hugvik.

Hugvik forteller videre at de jobber med å flytte folk som allerede har denne kompetansen, men som jobber innen andre felt i Nav, over på saksbehandling av dagpenger. I tillegg gir de opplæring til andre ansatte som også kan bli satt inn for å saksbehandle dagpengesøknader.

Når det gjelder permitterings- og dagpengereglene, som nå endres av Stortinget som følge av corona-situasjonen, vil det ifølge Hugvik bli gjort et endelig vedtak torsdag.

Han sier at Nav jobber med forenklinger av de digitale løsningene for å tilpasse seg endringene som nå blir gjort.

Svar på det du lurer på

Stor pågang kan altså gjøre det ekstra krevende å få kontaktet Nav for svar på det man måtte lure på. Vi har derfor bedt Nav om hjelp til å svare på spørsmålene de får flest henvendelser om:

Permittering

Hva gjør jeg hvis jeg blir permittert på grunn av corona?

Er du permittert, kan du ha rett på dagpenger. Da må du registrere deg som arbeidssøker og søke om dagpenger. Du får innvilget dagpenger tidligst fra den dagen du sender søknaden og registrerer deg som arbeidssøker.

Hvor mye kan jeg få i dagpenger?

Du kan få opptil 62,4 prosent av inntektene du hadde siste 12 eller 36 avsluttede kalendermånedene før du søkte dagpenger. I dagpengekalkulatoren på nav.no kan du se hvor mye du kunne fått hver uke hvis du fikk innvilget dagpenger fra i dag.

(red.anm her kan det komme en annen prosent, avhengig av torsdagens stortingsvedtak).

Hvor lenge kan jeg få dagpenger når jeg er permittert?

Du kan ha rett til dagpenger som permittert i inntil 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder. Permitteringsperioden gjelder hver enkelt arbeidsgiver og blir regnet fra og med første virkedag etter at lønnspliktdagene er over. Arbeidsgiveren din holder oversikt over de ukene du er permittert.

Spørsmål om sykdom/sykepenger

Jeg er forkjøla, men er ikke testet for corona. Jeg er hjemme så jeg ikke smitter andre. Har jeg rett på sykepenger?

Hvis du har mistanke om at du kan være smittet av corona skal du ikke møte opp på legekontoret, men levere egenmelding til arbeidsgiveren din hvis tilrettelegging ikke er mulig. Følg rådene fra helsemyndighetene og ta kontakt med lege på telefon ved behov. Dersom legen vurderer at du antas å være smittet vil du ha rett til sykemelding.

Hjemme med barn

Jeg må være hjemme fra jobb fordi skole eller barnehage har stengt. Hva kan jeg ha krav på?

Hvis du er arbeidstaker, selvstendig næringsdrivende eller frilanser kan du bruke de omsorgsdagene du har tilgjengelig når du må være borte fra jobb fordi barnehagen eller skolen er stengt. Hvor mange omsorgsdager du har rett på kommer an på samlivssituasjonen din og hvor mange barn du har.

Arbeidsgiveres spørsmål om permittering

Hvilke opplysninger må være med i et permitteringsvarsel?  

Permitteringsvarselet skal være datert, angi varselfrist, permitteringsårsak, permitteringsgrad, permitteringsperiode, hvem som blir permittert, og hvilke dager arbeidsgiver har lovpålagt lønnsplikt. Det jobbes for tiden med endringer, vi oppdaterer så snart det er kommet avklaringer fra regjeringen.

Er varslingsperioden og lønnspliktperioden kalenderdager eller arbeidsdager? 

Varslingsperioden er kalenderdager, lønnspliktperioden er arbeidsdager.

Hvordan kan jeg være sikker på at permitteringen er gyldig, og at de ansatte får sine penger? 

NAV tar stilling til om permitteringsårsaken kan godkjennes når vi behandler dagpengesøknadene. Vi kan innvilge dagpenger dersom man er permittert på grunn av mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiveren ikke kan påvirke. Hovedavtalen gir adgang til å permittere i forbindelse med midlertidige driftsinnskrenkninger eller driftsstans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer