Sykepenger i utlandet

Nav usikre på ny sykepenge-praksis

Nav må endre praksis for sykemeldte som skal reise innen EØS, men kan ikke svare konkret på hvordan det vil fungere.

SYKEMELDT I SPANIA? Sykemeldte skal med ny praksis kunne reise til andre EØS-land uten kutt i sykepengene. FOto: Ole Petter Baugerød Stokke
SYKEMELDT I SPANIA? Sykemeldte skal med ny praksis kunne reise til andre EØS-land uten kutt i sykepengene. FOto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kom nyheten om at Arbeids- og sosialdepartementet etter innspill fra Trygderetten har bestemt at sykepenger ikke kan stanses eller avslås kun på grunnlag av at brukeren skal oppholde seg, eller har oppholdt seg i et annet EØS-land.

Vanligvis må sykemeldte som planlegger opphold utenfor Norge fylle ut et eget skjema og få utenlandsoppholdet godkjent av Nav.

Mange har også fått kraftige kutt i sykepengene fordi de har reist til utlandet uten å gi beskjed om dette til Nav, slik Dinside har gitt eksempler på tidligere.

Dinside har spurt Nav nærmere om hvordan dette skal fungere i praksis. Det vet de foreløpig veldig lite om.

Jobber med avklaring om endret prakis

Vi har spurt Nav om hva de synes om endringen i praksis, som departementet har avgjort på deres vegne.

Dette har de ikke svart oss på.

De kan også si veldig lite konkret om hvordan dette skal praktiseres og fra når endringer gjelder - selv ikke på konkrete spørsmål om dette på e-post.

- Arbeids- og sosialdepartementet har etter innspill fra Trygderetten bestemt at sykepenger ikke kan stanses eller avslås kun fordi en person skal oppholde seg, eller har oppholdt seg i et annet EØS-land. Det har ikke vært noen regelendring, men NAV har endret praksis i slike saker, forteller Kjersti Monland, direktør i Navs Ytelsesavdeling.

- Nav har et pågående arbeid for å avklare spørsmål knyttet til den nye forståelsen av regelverket, fortsetter Monland.

Flere punkter er uavklart

Vi har blant annet spurt Nav om når de vil ha avklart spørsmål rundt den nye praksisen og hva de som er sykemeldte akkurat nå bør gjøre ved eventuelle utenlandsreiser.

Vi har også bedt om svar på om den nye praksisen vil få tilbakevirkende kraft for de som har fått trekk i sykepengene på grunn av utenlandsopphold.

- Dette er spørsmål som ikke er avklart enda. NAV har som nevnt i tidligere e-post et pågående arbeid for å avklare spørsmål knyttet til den nye forståelsen av regelverket, skriver Monland.

Flere krav for utenlandsreiser

På spørsmål om den nye praksisen betyr at sykemeldte nå fritt kan reise til og oppholde seg i utlandet, uten å varsle Nav om dette, svarer Monland at det er flere andre krav som begrenser sykmeldtes mulighet til å reise til utlandet.

- Vi vil understreke at personen som er sykmeldt må sette seg inn i de kravene som stilles i regelverket for øvrig. Som sykemeldt stilles det blant annet krav til aktivitet og deltagelse i oppfølging med helsepersonell, NAV og arbeidsgiver, understreker hun.

- Endringen gjelder reiser innenfor EØS. Hva med reiser til andre land utenom EØS?

- Reiser til land utenfor EØS-området skal behandles som før, sier Monland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer