Spare til barn

Navnet sparepengene står i kan få stor betydning

Det er flere sparefeller du kan gå i når du setter av penger til en mindreårig.

STARTPAKKE: Mange foreldre setter av penger gjennom barnas oppvekst, slik at de har midler til utdannelse, boligkjøp og annet når de blir eldre. Men, hvilket navn bør barnas sparepenger stå i, og hva skjer hvis sparepengene står i foreldrenes navn og foreldrene dør? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
STARTPAKKE: Mange foreldre setter av penger gjennom barnas oppvekst, slik at de har midler til utdannelse, boligkjøp og annet når de blir eldre. Men, hvilket navn bør barnas sparepenger stå i, og hva skjer hvis sparepengene står i foreldrenes navn og foreldrene dør? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foreldre begynner gjerne å spare til barnet sitt fra det er født og fram til ung-voksen-alder. Disse sparepengene kan barnet bruke til studier, boligkjøp og andre framtidsinvesteringer.

- Sparer du, eller vurderer du å spare, til barnet, må du ta hensyn til flere ting, ikke minst regler for forvaltning av penger og beløpsgrensene for stipend fra lånekassen, understreker forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea overfor Dinside.no.

I tillegg er det av potensielt stor betydning hvilket navn sparepengene settes i, enten om det er barnets eller foreldrenes navn.

Fylkesmannen kan «blande seg»

Dersom de finansielle eiendeler til en mindreårig overstiger to ganger grunnbeløpet i folketrygden (2G), 199.716 kroner per 16. september 2019, går fylkesmannen inn og forvalter pengene. Eksempler på finansielle eiendeler er penger, bankinnskudd, pengekrav, fondsandeler og aksjer.

- Barnets midler vil da bli plassert på en bankkonto som bare fylkesmannen har disposisjonsrett over. Dersom du ønsker en annen spareordning for barnets midler, må du sende en søknad til fylkesmannen, men det er ikke gitt at søknaden blir godkjent, forklarer Incedursun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer