NB! Drikker du av keramikkopp?

Noen keramikktyper kan være helseskadelige. Pass særlig på i utlandet!

Enkelte typer keramikk kan avgi helseskadelige mengder tungmetaller. Foto: Karoline Steenbuch
Enkelte typer keramikk kan avgi helseskadelige mengder tungmetaller. Foto: Karoline Steenbuch Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå advarer Mattilsynet: Enkelte typer keramikk, særlig gjenstander fra land i Middelhavsområdet, kan avgi helseskadelige mengder tungmetaller når de kommer i kontakt med sure næringsmidler.

De går så langt som å fraråde at keramikkmugger som er av ukjent kvalitet brukes til oppbevaring av sur og flytende drikke, som vin og juice. Det samme gjelder for te tilsatt sitron.

Hvordan finner du ut av kvaliteten til keramikkoppen du drikker av?

Blyoverdose i sjømat

Spør!

- Ved innkjøp av keramikk til bruk i kontakt med mat og drikke anbefaler Mattilsynet at forbrukeren spør om produktene er ment for kontakt med mat og drikke og om det kan gis en garanti for at produktene ikke avgir bly, kadmium eller barium over grenseverdiene, melder Mattilsynet.

Har du allerede noen keramikkopper stående i kjøkkenskapet – av ukjent kvalitet, kan du sende disse til kjemisk analyse til et privat laboratorium.

Leppestift kan også være full av gift

Keramikk med bly

Grunnen til at kunsthåndverk som keramikk kan utløse mer metaller enn masseproduserte varer er fordi det ofte brukes glasurer som har et høyere innhold av metaller for å gi sterke og klare farger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer