NB! Drikker du av keramikkopp?

Noen keramikktyper kan være helseskadelige. Pass særlig på i utlandet!

Enkelte typer keramikk kan avgi helseskadelige mengder tungmetaller. Foto: Karoline Steenbuch
Enkelte typer keramikk kan avgi helseskadelige mengder tungmetaller. Foto: Karoline Steenbuch Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå advarer Mattilsynet: Enkelte typer keramikk, særlig gjenstander fra land i Middelhavsområdet, kan avgi helseskadelige mengder tungmetaller når de kommer i kontakt med sure næringsmidler.

De går så langt som å fraråde at keramikkmugger som er av ukjent kvalitet brukes til oppbevaring av sur og flytende drikke, som vin og juice. Det samme gjelder for te tilsatt sitron.

Hvordan finner du ut av kvaliteten til keramikkoppen du drikker av?

Blyoverdose i sjømat

Spør!

- Ved innkjøp av keramikk til bruk i kontakt med mat og drikke anbefaler Mattilsynet at forbrukeren spør om produktene er ment for kontakt med mat og drikke og om det kan gis en garanti for at produktene ikke avgir bly, kadmium eller barium over grenseverdiene, melder Mattilsynet.

Har du allerede noen keramikkopper stående i kjøkkenskapet – av ukjent kvalitet, kan du sende disse til kjemisk analyse til et privat laboratorium.

Leppestift kan også være full av gift

Keramikk med bly

Grunnen til at kunsthåndverk som keramikk kan utløse mer metaller enn masseproduserte varer er fordi det ofte brukes glasurer som har et høyere innhold av metaller for å gi sterke og klare farger.

- Det kan også være større individuelle variasjoner i hvor lenge produktet er brent, noe son påvirker utskillelse av uønskede stoffer, opplyser Mattilsynet.

Uavhengig om det er en fabrikk eller en kunstner som har laget keramikken, skal grenseverdiene egentlig overholdes. Eksperter i Verdens helseorganisasjon (WHO) og The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) har angitt at det høyeste tolerable inntaket av bly er 50 mikrogram per dag for et lite barn, og 200 – 250 mikrogram for en voksen person, ifølge Mattilsynet.

Barn blir kriminelle av bly

Får du i deg for store mengder bly kan det blant annet føre til skade på de røde blodlegemene og nervesystemet. Hjerneutviklingen hos foster og små barn er spesielt utsatt for skader forårsaket av bly.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer