Negativ forskning skjules

Lagemiddelfirmaer beskyldes for å ikke publisere forskning som gir “feil” resultater.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Det fører til at helsemyndigheter synes det er vanskeligere å ta balanserte beslutninger, fordi negativ informasjon ikke er tilgjengelig, skriver tidsskriftet Lancet.

Som eksempel bruker tidsskriftet publisert forskning som viser at en type antidepressiv medisin er sikker å bruke for barn, mens upubliserte data tydet på at den ikke er det.

Legemiddelbransjen sier den nå setter i gang tiltak for å løse problemet.

Forskere fra National Collaborating Centre for Mental Health i London gikk gjennom tidligere forskning på en type antidepressiv medisin for barn.

I alle publiserte studier så medisinen ut til å ha en god effekt i forhold til risikoen. Men da forskerne gikk gjennom upubliserte data fant de ut at risikoen var større enn fordelene.

Det engelske helsedepartementet advarte i fjor mot å gi denne typen antidepressiv medisin til barn.

Tim Kendall ved senteret sier at dette ødelegger muligheten til myndighetene for å bestemme retningslinjer.

- Legemiddelfirmaer som holder forskningsdata skjult, eller ikke forteller om alle resultatene i undersøkelsene, undergraver arbeidet med å lage gode retningslinjer for legene. Det kan føre til at behandling som er farlig eller lite effektiv - eller begge deler - blir anbefalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer