Negativ forskning skjules

Lagemiddelfirmaer beskyldes for å ikke publisere forskning som gir “feil” resultater.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Det fører til at helsemyndigheter synes det er vanskeligere å ta balanserte beslutninger, fordi negativ informasjon ikke er tilgjengelig, skriver tidsskriftet Lancet.

Som eksempel bruker tidsskriftet publisert forskning som viser at en type antidepressiv medisin er sikker å bruke for barn, mens upubliserte data tydet på at den ikke er det.

Legemiddelbransjen sier den nå setter i gang tiltak for å løse problemet.

Forskere fra National Collaborating Centre for Mental Health i London gikk gjennom tidligere forskning på en type antidepressiv medisin for barn.

I alle publiserte studier så medisinen ut til å ha en god effekt i forhold til risikoen. Men da forskerne gikk gjennom upubliserte data fant de ut at risikoen var større enn fordelene.

Det engelske helsedepartementet advarte i fjor mot å gi denne typen antidepressiv medisin til barn.

Tim Kendall ved senteret sier at dette ødelegger muligheten til myndighetene for å bestemme retningslinjer.

- Legemiddelfirmaer som holder forskningsdata skjult, eller ikke forteller om alle resultatene i undersøkelsene, undergraver arbeidet med å lage gode retningslinjer for legene. Det kan føre til at behandling som er farlig eller lite effektiv - eller begge deler - blir anbefalt.

Tidsskriftet Lancet anklager legemiddelfirmaer for a skape forvirring og manipulere med hva de velger å publisere og hva de holder tilbake av informasjon.

Tidsskriftet etterlyser lover for å sikre at biomedisinsk forskning blir brukt til å bedre folks helse selv om det ikke fører til profitt for industrien.

Den engelske legemiddelindustrien aksepterte at “ting kan bli bedre”, men sa at de hadde satt igang tiltak som vil føre til forbedringer.

- Vi er klar over problemet. Vi forstår at situasjonen ikke er helt tilfredsstillende, sier en talsmann til tidsskriftet.

Talsmannen legger også noe av skylden på medisinske tidsskrifter, som han sier ikke er like interesserte i å publisere negative resultater - da disse ikke er like gode nyheter.

Mozon.no, 26.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer