Negativ forskning skjules

Lagemiddelfirmaer beskyldes for å ikke publisere forskning som gir “feil” resultater.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Det fører til at helsemyndigheter synes det er vanskeligere å ta balanserte beslutninger, fordi negativ informasjon ikke er tilgjengelig, skriver tidsskriftet Lancet.

Som eksempel bruker tidsskriftet publisert forskning som viser at en type antidepressiv medisin er sikker å bruke for barn, mens upubliserte data tydet på at den ikke er det.

Legemiddelbransjen sier den nå setter i gang tiltak for å løse problemet.

Forskere fra National Collaborating Centre for Mental Health i London gikk gjennom tidligere forskning på en type antidepressiv medisin for barn.

I alle publiserte studier så medisinen ut til å ha en god effekt i forhold til risikoen. Men da forskerne gikk gjennom upubliserte data fant de ut at risikoen var større enn fordelene.

Det engelske helsedepartementet advarte i fjor mot å gi denne typen antidepressiv medisin til barn.

Tim Kendall ved senteret sier at dette ødelegger muligheten til myndighetene for å bestemme retningslinjer.

- Legemiddelfirmaer som holder forskningsdata skjult, eller ikke forteller om alle resultatene i undersøkelsene, undergraver arbeidet med å lage gode retningslinjer for legene. Det kan føre til at behandling som er farlig eller lite effektiv - eller begge deler - blir anbefalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.