Strømpris

Negative strømpriser - i januar!

Bytter du strømleverandør eller benytter deg av prismatch nå, kan du få betalt av strømselskapet for å kjøpe strøm fra dem.

SOMMERPRISER I JANUAR: Strømprisene vi har nå er nesten lik prisene vi som regel har om sommeren. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix.
SOMMERPRISER I JANUAR: Strømprisene vi har nå er nesten lik prisene vi som regel har om sommeren. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Prisnivåene vi nå ser tilsvarer mer enn en halvering sammenlignet med januar i fjor, og vi har sett at kraftprisen har falt om lag 40 prosent siden romjula på grunn av det milde, varme og våte været, sier analytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting til Dinside.no.

Markedet forventer en strømpris gjennom vinteren på mellom 26 og 30 øre per kilowattime. Prisene forventes å være lavest nå i januar, og litt høyere i februar og mars, legger han til.

Strømprisen vi nå ser, samt som er forventet framover, er nesten på nivå med det vi pleier å ha om sommeren.

HELL I UHELL: En reparatør må klippe en ledning etter at en buss krasjet i en strømmast 14. november i Toronto. Det skulle han ikke ha gjort. Video: Newsflare Vis mer

Betaler deg for å kjøpe strøm

Så, hvordan gir dette utslag for strømkundene?

Vel, i dag (17. januar) er det flere strømselskap som har negative strømpriser. Dette er svært uvanlig til å være på vinteren.

Dette eksempelet fra strømpris.no er for en bolig på 120 kvadratmeter med et årlig strømforbruk på 17.400 kilowattimer i Oslo kommune:

NEGATIVE TALL: Her ser du at to strømselskap har negative priser 17. januar. Foto: skjermdump.
NEGATIVE TALL: Her ser du at to strømselskap har negative priser 17. januar. Foto: skjermdump. Vis mer
DU FÅR FIRE KRONER: Klikker vi oss inn på ett av strømselskapene med negativ pris, ser vi at et påslag på -30,50 øre per kilowattime akkurat denne dagen er høyere enn spotprisen per kilowattime, hvilket betyr at strømkunden får fire kroner i lomma. Foto: skjermdump.
DU FÅR FIRE KRONER: Klikker vi oss inn på ett av strømselskapene med negativ pris, ser vi at et påslag på -30,50 øre per kilowattime akkurat denne dagen er høyere enn spotprisen per kilowattime, hvilket betyr at strømkunden får fire kroner i lomma. Foto: skjermdump. Vis mer

Og, hva betyr negative strømpriser i praksis?

Ta for eksempel dagens strømtilbud fra Lærdal Energi. Denne spesifikke strømavtalen har -30,50 øre kilowattimen i påslag, mens spotprisen på strøm i dag er under dette.

Det betyr at strømkunden får rett over fire kroner fra strømselskapet for å ha avtale med dem akkurat denne dagen.

- Slik det er i dag, vil alle med strømprisavtale med negativt påslag på 30 øre kilowattimen få betalt for å bruke strøm, siden spotprisen i dag er under 30 øre kilowattimen for alle døgnets timer. Ser vi på hva markedet tror framover, vil situasjonen også være slik de kommende ukene, sier analytiker Rennesund.

Det vil selvfølgelig fortsatt påløpe nettleie, skatter og avgifter på strømregningen, slik at forbrukerne ikke vil få en negativ totalregning, understreker han. Det er selve kostanden for kraften som vil bli negativ med det store negative påslaget.

Hvordan strømprisene ser ut der du bor akkurat nå, kan du sjekke på Forbrukerrådets prisammenligningstjeneste strømpris.no.

Slik skaffer du deg superbillig strøm

Det er to måter du kan skaffe deg disse superlave strømprisene:

  1. Bytte strømleverandør
  2. Få strømleverandør med prismatch

Ulempen med første alternativ er at strømavtalene som ofte kommer på toppen av strømpris.no med negative påslag per kilowattime, er kampanjetilbud. Derfor vil du sannsynligvis bli flyttet over til en annen strømavtale etter at kampanjeperioden er over, og denne avtalen er nok ikke like gunstig.

Derfor kan det heller lønne seg å skaffe en strømleverandør med prismatch, slik at du kan få den laveste strømprisen du kan få hver eneste måned. Dette har undertegnede journalist gjort, og mer om dét kan du lese her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer