Medisinpriser Norge vs Sverige

Neglesopp-medisin er 330 prosent dyrere i Norge enn i Sverige

Medisinen Terbinafin HEXAL koster 167 kroner i Sverige. I Norge koster den samme medisinen 718 kroner.

NEGLESOPP-MEDISIN MYE BILLIGERE I SVERIGE: Neglesopp-medisinen Terbinafin koster 167 kroner i Sverige. I Norge koster samme medisin 718 kroner. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
NEGLESOPP-MEDISIN MYE BILLIGERE I SVERIGE: Neglesopp-medisinen Terbinafin koster 167 kroner i Sverige. I Norge koster samme medisin 718 kroner. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare kjøtt, melk og bakervarer som er billigere i Sverige.

Vi har tidligere skrevet om de store prisforskjellene også på reseptfrie legemidler og andre apotekvarer: Noen apotekvarer kan du få til langt under halv pris i Sverige.

I forbindelse med artikkelen om prisforskjellen på apotekvarer, ble vi oppringt av en leser som hadde tips om et legemiddel med veldig stor prisforskjell i Norge og Sverige:

– Sjekk ut prisen på Terbinafin, mot neglesopp, oppfordret leseren – som også kunne fortelle at det ofte ikke holder med én kur for å bli kvitt problemet – men at man ofte må ha flere kurer, som betyr flere esker – og med dertil store økonomiske utlegg ved kjøp av Terbinafin i Norge.

NEGLESOPP? En dose med neglsopp-medisinen Terbinafin HEXAL koster 718 kroner i Norge - og kanskje trenger du flere doser for å bli bra. For 718 kroner kan du hente ut over fire doser med den samme medisinen i Sverige. Men husk papirresept! Foto: Shutterstock/NTB scanpix
NEGLESOPP? En dose med neglsopp-medisinen Terbinafin HEXAL koster 718 kroner i Norge - og kanskje trenger du flere doser for å bli bra. For 718 kroner kan du hente ut over fire doser med den samme medisinen i Sverige. Men husk papirresept! Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

330 prosent dyrere i Norge!

Terbinafin er et legemiddel som brukes blant annet til behandling av neglesopp; en sykdom idrettsfolk og andre som bruker tett fottøy er spesielt utsatt for.

Det kan hende du har hørt om Lamisil i forbindelse med neglesopp, og Terbinafin er et legemiddel med samme virkestoff som Lamisil – der Lamisil er det som kalles «original-legemiddelet.»

Dette koster Terbinafin HEXAL i Norge og i Sverige:

  • Norge: 718 kroner
  • Sverige: 178 svenske kroner (167 norske kroner)
  • Prisforskjell: 551 kroner – eller 330 prosent

Alle prisene er for en pakke med 98 tabletter av produktet Terbinafin Hexal. Prisene er hentet fra Felleskatalogen (for Norge) og Legemiddelindustriforeningen Fass (for Sverige). Der kan du for øvrig sjekke og sammenlikne prisene for alle legemidler.

Terbinafin i tablettform er reseptpliktig.

For noen medisinske tilstander er det mulig å få dette på blå resept i Norge – men ikke for behandling av neglesopp.

Skal du bruke dette til behandling av neglesopp må du betale den fulle prisen for legemiddelet selv. Det er ikke mulig å få dette refundert eller å føre det opp på egenandelskortet.

I Sverige er det anbudskonkurranser hver måned

Helga Festøy, enhetsleder i Legemiddelverket, forklarer noe av forskjellen på de norske og svenske prisene med at svenskene har et annet prissettingssystem enn vi har.

I Sverige har de et slags «anbudsprissystem» når originale legemidler går ut av patent.

– Svenske myndigheter, ved Tannvårds och läkemedelsförmånsverket (TLV), gjennomfører en anbudsrunde for én måned av gangen. Leverandørene melder inn tilbudt pris til TLV via et IT-system. Leverandøren med lavest pris blir «periodens vara» for neste måned for hele Sverige.

Den nest billigste og tredje billigste, blir reservevare to og tre, som kan refunderes av trygden hvis periodens vare ikke er tilgjengelig for apoteket, forklarer Festøy, og legger til at Danmark har et liknende system som Sverige – men der er perioden begrenset til to uker.

Forskjellen på originale og byttemedisiner

For å forstå både den svenske og den norske prismodellen, er det viktig å være klar over forskjellen på originale legemidler og generiske legemidler – også kalt «bytteprodukter».

Leverandører av originale legemidler har enerett på produksjon av legemidler med det aktuelle virkestoffet en viss periode – men når denne karanteneperioden er over er det fritt fram for andre produsenter å lage medisiner med samme virkestoff.

Disse «kopimedisinene» blir ofte omtalt som «generiske» eller «byttemedisiner» og de er billigere enn originalproduktet.

Norge har et trinnprissystem

I Norge fastsettes legemiddelprisene blant annet ved å sammenlikne prisene på de originale legemidlene med prisene på samme produkt i en gruppe «referanseland» – som er Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Storbritannia, Nederland, Østerrike, Belgia og Irland.

Når patent på originalmedisinen utløper i Norge, og de generiske medisinene kommer, blir prisene redusert i to eller tre trinn – og Legemiddelverket fastsetter såkalte «trinnpriser».

Trinnprisen er prisen for bytteproduktet – og er altså den billigere varianten som virker på samme måte som originalproduktet.

I Felleskatalogen, som vi har hentet de norske prisene fra, er det oppgitt en pris for originalproduktet – og en trinnpris. Dette gjelder alle legemidler du søker på.

Dersom du vil ha det bytteproduktet med det samme virkestoffet som originalen, betaler du trinnprisen.

For Terbinafin HEXAL er prisen på originalproduktet vi her omtaler, 718 kroner. Det er trinnprisen.

Prisen på originalproduktet, som her er Lamisil, er 1.413 kroner.

Apotekene i Norge er pliktige å ha minst ett eksemplar av bytteproduktet inne til enhver tid. Apoteket skal alltid tilby deg et produkt til trinnpris, bortsett fra når legen har spesifisert at du ikke skal ha det generiske bytteproduktet.

– Prisforskjell skyldes ulike prissystemer

Om vi sammenlikner prisen på Terbinafin i Norge mot Sverige, er prisforskjellen 718 kroner mot 165 svenske kroner.

Hvorfor er prisforskjellen så stor?

– Det skyldes at systemene er ulike, altså anbudspris vs. trinnpris. Det vil alltid medføre at prisene i Sverige og Norge blir ulike, sier Helga Festøy til Dinside.

Hun viser til en prisundersøkelse som Helse- og omsorgsdepartementet publiserte i 2012, som viste at prisene, i gjennomsnitt, var høyere i Norge enn i Sverige.

– Som en oppfølging av det, ble trinnprisene noe redusert i Norge. Likevel vil man alltid kunne finne varer som er dyrere eller billigere i Sverige, sier hun videre.

– Hvor ofte revurderes de norske medisinprisene?

– Vi revurderer maksimalprisene innimellom. De største virkestoffene, altså de som det selges mest av, revurderer vi hvert år. Men de som det ikke selges så mye av, revurderes ikke så ofte, forteller Festøy.

Når Legemiddelverket sammenlikner og vurderer prisene med referanselandene, gjøres dette ifølge Festøy stort sett på de originale legemidlene.

I dette tilfellet er det Lamisil som er originalen – som altså inneholder virkestoffet terbinafin.

Legemiddelverket fastsatte sist maksimalprisen på Lamisil i 2015, ifølge Festøy. Da var den svenske prisen på dette legemiddelet 2.134,50 svenske kroner.

Fritt fram for å handle i Sverige

Om du lurer på om du kan hente ut medisiner på norsk resept i Sverige så er svaret: Ja.

– Man kan kjøpe reseptbelagte legemidler i Sverige og bringe med hjem til sitt private forbruk, forteller Festøy – men med en begrensning på opp til ett års forbruk.

Men husk at du må be legen om en papirresept dersom du ønsker å hente ut medisiner i Sverige. Svenske apotek har nemlig ikke tilgang på dine norske e-resepter.

Ifølge Festøy viste en prisundersøkelse de gjorde i 2012 at prisene, i gjennomsnitt, var noe høyere i Norge enn i Sverige.

Dinsides pristester av reseptfrie apotekvarer viser også at det er penger å spare på å handle dette i Sverige – men at det også er produkter som er billigere i Norge.

Vær også oppmerksom på at du nå kan bestille reseptpliktige medisiner på nett, og at det er penger å spare på å handle reseptfrie apotekvarer på nett kontra butikk.

Og husk: Noen steder kan du be om produktet til nettpris, om du ser at det er dyrere i apotekhylla enn på nett.

Anbudssystem er vurdert

Festøy forteller at et anbudssystem slik de har i Sverige og Danmark er vurdert også her i Norge.

I 2016 evaluerte Legemiddelverket dagens trinnprissystem og vurderte mulighetene for et anbudssystem.

De konkluderte imidlertid med at apotek-kundene vil bli eksponert for generisk bytte av medisiner langt oftere enn i dag – og dette var noe av grunnen til at Legemiddelverket mente at fordelene med et trinnprissystem, som vi har, oppveier ulempene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer