Statsbudsjettet 2021

Nei, alkoholavgiften kuttes ikke med ti prosent

Og, dette gjelder for så vidt for alle varer som er såkalt «indeksregulert».

USIKKER SITUASJON: Statsminister Erna Solberg forteller om samarbeidet med Frp i budsjettforhandlingene. Reporter: Mats Rønning. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

Om kvelden tirsdag 1. desember ble Frp og regjeringspartiene enige om et nytt statsbudsjett, som blant annet innebar kutt i alkoholavgiftene på ti prosent.

Eller, stemmer det?

Én ting påvirker kuttene

Nei, ikke helt, ifølge Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF):

- Regjeringen beregner kuttet fra det foreslåtte budsjettet der det lå inne en økning på 3,4 og 3,5 prosent i såkalt «indeksregulering» av alkoholavgiftene, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF til Dinside.

- Dette innebærer altså at vi ikke kan ta dagens satser på alkoholavgifter - som ikke har denne indeksreguleringen før 1. januar 2021 - og trekke fra ti prosent. Vi må heller legge til 3,5 prosent på dagens alkoholavgifter, og så trekke fra ti prosent, forklarer hun videre.

Jordheim understreker likevel at VBF er fornøyde med det hun kaller et første skritt på veien til lavere grensehandel, men det monner ikke dersom dette ikke blir fulgt opp med en plan for hvordan vi skal overvåke og få ned grensehandelen permanent.

Hva er indeksregulering?

Indeksregulering er prisendringer i tråd med generell prisutvikling i samfunnet - med utgangspunkt i SSBs konsumprisindeks (KPI).

STATSBUDSJETTET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hva statsbudsjettet betyr for deg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Så, hvor mye kuttes avgiftene egentlig?

Dette med indeksregulering gjelder ikke bare alkoholvarer, men også matvarer, snus, tobakk og flere andre varer og tjenester.

Dinside har laget en utregning for å vise hvor store kuttene egentlig blir for alkohol og snus dersom vi tar utgangspunkt i dagens satser:

  • Alkoholavgiften blir da kuttet med (100-(103,5*0,9)) = 6,85 prosent kontra hva de er nå. For en halvlitersboks med øl utgjør avgiftsreduksjonen 78 øre. Med merverdiavgift blir det 98 øre.
  • Snusavgiften, som reduseres med 25 prosent i statsbudsjettet, blir i realiteten kuttet med (100-(103,7*0,75)) = 22,23 prosent om man sammenligner dem med dagens nivå. Her var det opprinnelige forslaget fra regjeringen at avgiften på snus skulle økes med 3,7 prosent, som man da må gjøre før man trekker fra de annonserte 25 prosentene.

Vanlig prosedyre

Finansdepartementet skriver til Dinside at det i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 er foreslått at avgiftssatsene på alkohol og tobakksvarer oppjusteres med forventet prisvekst på 3,5 prosent.

Når budsjettenigheten innebærer at avgiften på øl og vin reduseres med ti prosent sammenlignet med regjeringens forslag for 2021, innebærer det at realverdien av avgiften på øl og vin reduseres med ti prosent i 2021 sammenlignet med avgiftsnivået i 2020.

På samme måte innebærer budsjettenigheten at når avgiften på snus reduseres med 25 prosent sammenlignet med regjeringens forslag for 2021, reduseres også realverdien av avgiften på snus med 25 prosent i 2021 sammenlignet med avgiftsnivået i 2020.

Dette er helt ordinær prosedyre når man forhandler om et budsjettforslag for neste år, ifølge departementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer