Statsbudsjettet 2021

Nei, alkoholavgiften kuttes ikke med ti prosent

Og, dette gjelder for så vidt for alle varer som er såkalt «indeksregulert».

USIKKER SITUASJON: Statsminister Erna Solberg forteller om samarbeidet med Frp i budsjettforhandlingene. Reporter: Mats Rønning. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

Om kvelden tirsdag 1. desember ble Frp og regjeringspartiene enige om et nytt statsbudsjett, som blant annet innebar kutt i alkoholavgiftene på ti prosent.

Eller, stemmer det?

Én ting påvirker kuttene

Nei, ikke helt, ifølge Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF):

- Regjeringen beregner kuttet fra det foreslåtte budsjettet der det lå inne en økning på 3,4 og 3,5 prosent i såkalt «indeksregulering» av alkoholavgiftene, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF til Dinside.

- Dette innebærer altså at vi ikke kan ta dagens satser på alkoholavgifter - som ikke har denne indeksreguleringen før 1. januar 2021 - og trekke fra ti prosent. Vi må heller legge til 3,5 prosent på dagens alkoholavgifter, og så trekke fra ti prosent, forklarer hun videre.

Jordheim understreker likevel at VBF er fornøyde med det hun kaller et første skritt på veien til lavere grensehandel, men det monner ikke dersom dette ikke blir fulgt opp med en plan for hvordan vi skal overvåke og få ned grensehandelen permanent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer