Spise ute

Nei, du behøver ikke tipse på norske restauranter

Forbrukerrådet, NHO og Virke er imidlertid enige om én ting når du sitter med regninga etter måltidet.

TIPS: Dette må du vite om tipsing. Video: Tobias Fjeldvang / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye du skal tipse etter et bedre måltid på restaurant, er et spørsmål som dukker opp nesten hver gang du blir bedt om å taste totalbeløpet på kortterminalen.

I utlandet er det ofte en mer innarbeidet tips-kultur enn i Norge, men hva er egentlig reglene når det gjelder tips her til lands?

Tips/driks

«Drikkepenger», «tips» eller «driks» - kjært barn har mange navn - stammer fra 1600-tallet i England, da gjester ga en liten slant til tjenestefolk og servitører, som en ekstra belønning for arbeidet.

Drikkepenger kom etter hvert også til Norge, og det var et system som gikk ut på at gjesten etter eget hode skulle betale kelneren et passende beløp - det såkalte «drikkepengesystemet», ifølge Oslo Servitørforening:

Den 11. august 1924 ble det vedtatt en lov om restaurantskatt. Denne ble innført ved at kelnerne skulle innkreve ti prosent skatt for alle beløp på regningen over tre kroner.

Ulike regler for Norge og utlandet

I dag er det ulike meninger om hvorvidt du skal tipse, samt hvor mye som er nok.

Dette er også forskjellig fra land til land:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer