Hvor mye du skal tipse etter et bedre måltid på restaurant, er et spørsmål som dukker opp nesten hver gang du blir bedt om å taste totalbeløpet på kortterminalen.
I utlandet er det ofte en mer innarbeidet tips-kultur enn i Norge, men hva er egentlig reglene når det gjelder tips her til lands?
Tips/driks
«Drikkepenger», «tips» eller «driks» - kjært barn har mange navn - stammer fra 1600-tallet i England, da gjester ga en liten slant til tjenestefolk og servitører, som en ekstra belønning for arbeidet.
Drikkepenger kom etter hvert også til Norge, og det var et system som gikk ut på at gjesten etter eget hode skulle betale kelneren et passende beløp - det såkalte «drikkepengesystemet», ifølge Oslo Servitørforening:
Den 11. august 1924 ble det vedtatt en lov om restaurantskatt. Denne ble innført ved at kelnerne skulle innkreve ti prosent skatt for alle beløp på regningen over tre kroner.
Ulike regler for Norge og utlandet
I dag er det ulike meninger om hvorvidt du skal tipse, samt hvor mye som er nok.
Dette er også forskjellig fra land til land:
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger