Nye regler om kredittkortfaktura

Nei, du trenger ikke betale hele beløpet på én gang

Flere banker har nå begynt å sette det totale beløpet du skylder i betalingsfeltet på fakturaen. Men kanskje litt for sent, for nå vil Finanstilsynet endre retningslinjer til lovhjemlet forskrift. 

TOMT FELT: Vanligvis har fakturaene kommet med tomme felt, eller med minimumsbeløp i betalingsfeltet. Nå skal totalt skyldig beløp stå i betalingsfeltet, men det betyr ikke at du nødvendigvis må betale alt med én gang. Foto: Gaute Beckett Holmslet
TOMT FELT: Vanligvis har fakturaene kommet med tomme felt, eller med minimumsbeløp i betalingsfeltet. Nå skal totalt skyldig beløp stå i betalingsfeltet, men det betyr ikke at du nødvendigvis må betale alt med én gang. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert

I mai skrev vi at Finanstilsynet hadde kommet med nye retningslinjer, som sier noe om ønsket praksis. Blant annet fikk kredittkortselskapene beskjed om å vise hele det skyldige beløpet i betalingsfeltet, uten at det betyr at du må betale hele beløpet i én smell.

I september gjennomførte de en varslet undersøkelse av foretakenes gjennomføringsevne. Tilsynet hadde på forhånd gitt beskjed om at de ville vurdere å gjøre retningslinjene om til forskrift dersom de ikke ble fulgt opp.

– De fleste punktene er fulgt opp av foretakene, men ikke hva gjelder fakturering av totalt utestående kreditt. Svært få foretak hadde fulgt opp dette punktet, sier forbrukerkoordinator Anders N. Kvam i Finanstilsynet.

Dette falt ikke i god jord hos tilsynet.

– Retningslinjene er derfor foreslått omgjort til forskrift. Denne ble sendt Finansdepartementet som igjen har sendt utkastet på høring, forteller Kvam.

Kan gå raskt

Forskriftsutkastet ligger ute på høring fram til 10. januar i år. Dersom alt går på skinner, kan retningslinjene bli til en forskrift ganske raskt.

– Vi har ikke fått noen dato for fastsettelse eller ikrafttredelse av en forskrift, men vi håper det blir i løpet av første kvartal 2017, sier Kvam.

Forskjellen mellom retningslinjer og regler gitt i forskrift, er store. Mens retningslinjer er en anbefaling, er forskriften hjemlet i finansforetaksloven.

– En retningslinje kan ikke følges opp med pålegg overfor foretakene. Hvis regler gis i forskrift vil de foretakene forskriften gjelder for, ha plikt til å følge reglene.

Og gjør det ikke det, vanker det straff. Ifølge finansforetakslovens kapittel 22, kan straff være for eksempel bøter eller tvangsmulkt.

Positive til forskrift

Finans Norge representerer de fleste finansinstitusjonene som opererer i Norge. De ønsker forskriften velkommen og beskriver de nåværende retningslinjene som «en helt riktig og fornuftig praksis».

– Vi mener at det er klokt at forbrukeren må ta et aktivt valg dersom han vil skyve kreditten over på en ny måned. Slik det er nå, er det lett å bare betale minstebeløpet og skyve på gjelda, men da går også rentene, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Han understreker at han ikke har sett rapporten fra Finanstilsynets undersøkelse, men sier han antar at noe av grunnen til den lave gjennomføringsgraden kan skyldes tidkrevende systemendringer. Dette bekrefter også flere av bankene vi har vært i kontakt med.

– Vi vet at det ofte tar tid å gjøre slike endringer, men jeg håper og tror at de aller fleste gjør disse endringene så fort som mulig, sier Fåne.

Flere klare allerede

Det kan virke som at bankene har fått med seg Finanstilsynets kommende innstramming. I starten av året hadde for eksempel DNB en melding ute i sin nettbankløsning, hvor de fortalte kundene at banken ville innføre totalbeløp fra 5. januar.

«Nye retningslinjer fra Finanstilsynet gjør at hele ditt skyldige beløp nå vil stå i betalingsfeltet på giroen. Du har fortsatt full frihet til å betale minimumsbeløpet eller mer på din faktura», skriver banken i meldingen.

Sparebank1 opplyser at de rullet ut totalbeløp i betalingsfeltet ved årsskiftet, så deres kredittkortkunder vil se høyere beløp på sine neste fakturaer.

Også Nordeas kunder kan vente seg høyere beløp på kredittkortfakturaen. Der har de imidlertid litt igjen før alt det tekniske er på plass.

– Vi har jobbet med dette en stund, men det har stått på det tekniske. Vi forventer at endringen implementeres mot slutten av januar.

LES OGSÅ:
Tenk deg om før du bruker kredittkort
Slik sparer du best
Lures du til å betale lite?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer