Nye regler om kredittkortfaktura

Nei, du trenger ikke betale hele beløpet på én gang

Flere banker har nå begynt å sette det totale beløpet du skylder i betalingsfeltet på fakturaen. Men kanskje litt for sent, for nå vil Finanstilsynet endre retningslinjer til lovhjemlet forskrift. 

TOMT FELT: Vanligvis har fakturaene kommet med tomme felt, eller med minimumsbeløp i betalingsfeltet. Nå skal totalt skyldig beløp stå i betalingsfeltet, men det betyr ikke at du nødvendigvis må betale alt med én gang. Foto: Gaute Beckett Holmslet
TOMT FELT: Vanligvis har fakturaene kommet med tomme felt, eller med minimumsbeløp i betalingsfeltet. Nå skal totalt skyldig beløp stå i betalingsfeltet, men det betyr ikke at du nødvendigvis må betale alt med én gang. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert

I mai skrev vi at Finanstilsynet hadde kommet med nye retningslinjer, som sier noe om ønsket praksis. Blant annet fikk kredittkortselskapene beskjed om å vise hele det skyldige beløpet i betalingsfeltet, uten at det betyr at du må betale hele beløpet i én smell.

I september gjennomførte de en varslet undersøkelse av foretakenes gjennomføringsevne. Tilsynet hadde på forhånd gitt beskjed om at de ville vurdere å gjøre retningslinjene om til forskrift dersom de ikke ble fulgt opp.

– De fleste punktene er fulgt opp av foretakene, men ikke hva gjelder fakturering av totalt utestående kreditt. Svært få foretak hadde fulgt opp dette punktet, sier forbrukerkoordinator Anders N. Kvam i Finanstilsynet.

Dette falt ikke i god jord hos tilsynet.

– Retningslinjene er derfor foreslått omgjort til forskrift. Denne ble sendt Finansdepartementet som igjen har sendt utkastet på høring, forteller Kvam.

Kan gå raskt

Forskriftsutkastet ligger ute på høring fram til 10. januar i år. Dersom alt går på skinner, kan retningslinjene bli til en forskrift ganske raskt.

– Vi har ikke fått noen dato for fastsettelse eller ikrafttredelse av en forskrift, men vi håper det blir i løpet av første kvartal 2017, sier Kvam.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer