Nei er årets beste presang

Publisert
Sist oppdatert
Den beste gaven man kan gi barna er et bestemt nei: "Nei, vi kan ikke kjøpe Playstation nå fordi vi må kjøpe forsikring. Men vi kan spare til en Playstation."


På Nasjonalteateret går stykket Ønskekonserten av Franz Xaver Kroetz. Det handler om en enslig mor. Med dårlig råd.

Min nabo er enslig og er av typen mor som dufter blidt av hjemmebakst. Her forleden hadde de innbrudd:

- Alt av verdi ble stjålet, forteller hun. – TV, stereoanlegg og pcen til sønnen.

Inga Ragnhild Holst, journalist i DinSide
Inga Ragnhild Holst, journalist i DinSide Vis mer


- Sønnen ble helt knust over tapet av pcen, så jeg kjøpte en ny. Så det ble et dyrt innbrudd, forteller den hardt arbeidende moren

Ja, det ble dyrt for naboen, som er enslig. Hun hadde ikke innboforsikring.

Høyest lønnsvekst til de unge

Fra forskningen vet man at familier med sårbar økonomi, prioriterer barnas materielle behov i mye større grad enn familier som er bedre økonomisk utrustet. En undersøkelse gjennomført av SIFO i 2001 viser at 43 prosent av foreldre over 45 år synes ikke det er viktig at deres barn har det samme som andre, mens bare 26 prosent av foreldre under 29 synes det samme. Og jo mer de tjener dess mindre opptatt er de av det.

Slik tenker de rike

- Selv om jeg sliter, skal ikke mine barn skal mangle noe, er tanken bak den familiepolitikken i lavinntekts- husholdningene.

Det er en familiepolitikk som ikke forandrer årsaken til problemet, men heller behandler symptomene som følger dårlig økonomi. Min nabo jobber i en jernvarehandel. Lønna holder ikke til både utstyr til sønnen og til å forsikre innboet. Men gjennom å prioritere sønnens forbruk fremfor sikkerhet, gjør hun hele familien en bjørnetjeneste. Den negative bonusen av å ville sine barn så altfor vel er nemlig at man stiller uforberedt overfor dagliglivets små og store katastrofer. Hva gjør hun den dagen huset brenner ned? Eller den dagen noe skjer med mamma?

Den beste gaven man kan gi barna er et bestemt nei: "Nei, vi kan ikke kjøpe Playstation nå fordi vi må kjøpe forsikring. Men vi kan spare til en Playstation."

Denne gaven er omtrent som diamanter. Det mister ikke verdien og man har det med seg hele livet. Fra samfunnsvitenskapen vet man nemlig at god økonomi går i arv, omtrent som blå øyne og krøllete hår.

Det er en klisje, men DinSide drar den likevel: Et hjem er ikke huset og gassgrillen, men en familie som tar ansvar, hjelper hverandre og statuerer gode eksempler for hverandre.

Like rik som 50 cent

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer