Nei, legene kan ikke kreve gebyr for betaling

Du kan kreve å få betale med kontanter.

NEI, DETTE FÅR IKKE LEGENE LOV TIL: Legene kan ikke kreve inn gebyr ved betaling. Foto: ALEX HOEL
NEI, DETTE FÅR IKKE LEGENE LOV TIL: Legene kan ikke kreve inn gebyr ved betaling. Foto: ALEX HOEL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Betalingsautomater har blitt stadig vanligere hos legene. Pasientene kreves imidlertid for et gebyr for i det hele tatt få betale, og dette er ikke greit, ifølge Helsedirektoratet.

Nå er det besluttet at leger ikke kan ta gebyrer utover fastsatte egenandeler og egenbetaling.

LES OGSÅ VÅR KOMMENTAR OM VENTETID HOS LEGEN: - Hvorfor er ikke min tid verdt noe?

Uenighet

Bestemmelsen har kommet fram under årets takstforhandlinger, som regulerer blant annet pasientbehandling hos fastlegene. Det er Staten, ved Helse- og omsorgsdepartementet, Kommunenes Sentralforbund, de regionale helseforetakene og Den norske legeforening som forhandler.

De har besluttet at bruk av gebyrer ved kortbetaling og timebestilling via sms, skal opphøre fra 1. januar 2016.

Anne Kristin Vie, Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET
Anne Kristin Vie, Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet, sier til Dinside at de registrerer at det har vært en uenighet rundt jussen i dette, som har gått på tolkninger av regelverket, og som har vært mellom lovavdelingen i Justisdepartementet og Helsedirektoratet.

- Dette er nå tatt tak i, og vi har fått en regelendring fra 1. januar - og da er vårt fokus fra 1. januar, og om man implementerer dette fra 1.1 eller ikke, uttaler Vie til Dinside.

- Vi forventer at de endrer praksis og ser fram til at dette fra 1. januar ikke belastes forbrukeren, sier hun videre - og understreker at de vil følge med på at de følger praksisen.

LES OGSÅ: Betalt mer enn du skal til legen? Slik får du pengene tilbake

KUN KORT? Legene kan ikke nekte å ta imot kontanter, ifølge Helsedirektoratet. Foto: ALEX HOEL
KUN KORT? Legene kan ikke nekte å ta imot kontanter, ifølge Helsedirektoratet. Foto: ALEX HOEL Vis merHvorfor iverksettes det ikke straks?

Takstforhandlingene ble gjennomført i sommer, og meldingen fra Helsedirektoratet om at legene ikke lenger kunne få lov til å kreve inn gebyr for kortbetaling og liknende, gikk ut i juli.

Bestemmelsen er nedfelt som en presisering i § 2 nr. 6 i stønadsforskriften, med virkning fra 1. januar 2016:

«Medlemmets egenandeler/egenbetalinger for å oppsøke lege er uttømmende regulert i forskriften, jf. kap II. Leger er forhindret fra selv å kreve, eller inngå avtaler som innebærer, pasientfinansiering av administrative systemer som betalingstjenester, timebestillingsystemer og lignende.»

- Hvorfor er det en overgangsordning til 1. januar 2016, når det er fastsatt at dette ikke er lov?

- Det var så mange som hadde installert betalingsautomater, så de måtte få tid til å endre avtalen og gå over til en annen modell, forklarer Steinar Mathisen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Vie sier til Dinside at Forbrukerrådet tidligere har sagt at betalingsterminaler er en utgift som legene selv må ta, og at finansiering av slike terminaler ikke skal skyves over på den enkelte pasient.

- Vi har forståelse for behovet for slike terminaler, men dette er noe legekontorene selv må betale - og noe de ikke kan skyve over på pasientene, understreker Vie.

Betal kontant!

Fra 1. januar skal du altså ikke kunne møte oppslag om gebyrer ved betaling som vist på bildet ovenfor. Legene vil fremdeles kunne kreve inn gebyr dersom du ønsker faktura, men dette fakturagebyret skal ikke overstige kostnadene ved faktureringen.

Vie ved Forbrukerrådet sier til Dinside at de anmoder alle til å legge til rette for kontant betaling i mellomtiden.

Ifølge Mathisen i Helsedirektoratet, har ikke legekontorene anledning til å motsette seg betaling med kontanter, som ved bildet ovenfor.

- Legekontoret kan ikke nekte å ta imot kontanter, norske sedler og mynter er gangbare betalingsmidler, det fremgår av Lov om Norges Bank, sier Mathisen til Dinside.

- Kan man kreve å få betale med kontanter?

- Ja, det kan man, sier Mathisen.

Blir du fremdeles nektet, kan du henvise til Lov om Norges Bank og kreve å få betale med kontanter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer